Volledig scherm
Op de voorgrond de stervende zeehond, erachter de dieren die hem gezelschap komen bieden. © Cees van Hoven/Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree

Zeehonden nemen afscheid van stervende soortgenoot aan Brouwersdam

Een ontroerend tafereel aan de Brouwersdam zondagavond: de ene na de andere zeehond nam afscheid van een soortgenoot die op de stenen lag te sterven. Ze gaven liefdevolle kopjes en gingen er even naast liggen, terwijl het dier zijn laatste uren leefde.

Volledig scherm
De laatste uren van de zeehond. © Cees van Hoven/Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree

Stervende zeehonden had Cees van Hoven van Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree wel vaker gezien, maar zo'n hele afscheidsceremonie nog nooit. ,,Het was zo bijzonder. En zo bizar. Er zwommen wel elf zeehonden in de spuisluis en ze kwamen gewoon het water uit en duwden hun snuit tegen dat grote dier dat daar dood lag te gaan. Precies wat je altijd ziet bij olifanten in Afrika. Ik had een brok in mijn keel.”

De zeehondenredder was gealarmeerd door Jaap van der Hiele, zeg maar de Leny 't Hart van Zeeland. ,,We hebben eerst nog geprobeerd het dier weg te halen. Maar het woog zeker tweehonderd kilo, dus dat was geen doen met die gladde stenen. Bovendien hebben we vorige week in Renesse gezien dat dat niet altijd goed uitpakt: daar is een zeehond tijdens het vervoer aan stress overleden. Dus we besloten, in overleg met A Seal, dit dier te laten liggen.”

Terwijl de zeehond zwaar lag te ademen aan de waterkant, bleef Van Hoven bij hem in de buurt. ,,Ook om mensen op afstand te houden. Ik werd er een beetje pissig van. Is dat nou echt zo leuk om een foto te maken van een dier dat dood ligt te gaan? Ik heb het dier rustig laten liggen en toen ben ook ik gegaan. Om middernacht was het hoogwater. Dan zou het wegspoelen of verdrinken, was onze inschatting. Toen we vanochtend gingen kijken, lag de zeehond er niet meer.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement