Volledig scherm
© ANP

Zeepfabrikanten kunnen vraag door coronavirus niet aan

Fabrikanten van zeep en desinfectiemiddelen kunnen volgens brancheorganisatie NVZ niet voldoen aan de enorme vraag die door het coronavirus veroorzaakt wordt. Steeds meer bedrijven moeten ‘nee’ verkopen. Onder meer in Oss draaien fabrieken op volle toeren.

De grondstoffen voor reinigingsmiddelen en handgels zijn schaars, zegt Hans Razenberg directeur van brancheorganisatie NVZ Schoon Hygiënisch Duurzaam. ,,Dat geldt voor de basisgrondstoffen, zoals ethanol, maar ook voor verpakkingsmaterialen.” Volgens Razenberg is onder meer de hoeveelheid ethanol die een bedrijf op voorraad mag hebben bovendien aan regels gebonden. Het is dus onmogelijk de productie plotseling drastisch op te schroeven.

Op een aantal plekken, waaronder bij dit Etos-filiaal, is de desinfecterende handgel uitverkocht.
Volledig scherm
Op een aantal plekken, waaronder bij dit Etos-filiaal, is de desinfecterende handgel uitverkocht. © ANP

Voorrang voor ziekenhuizen

De vraag naar reinigingsproducten en desinfectiemiddelen is ondertussen wél gigantisch gestegen. Handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen, luidt sinds de uitbraak van het coronavirus immers het devies. Volgens Razenberg gaan de desinfectiespullen doorgaans met voorrang naar de gezondheidszorg (waaronder ziekenhuizen) en de voedingsmiddelenindustrie. ,,Wij adviseren onze leden ook om die prioriteit te geven.” Kantoren die plotseling de zeepdispensers weer eens willen vullen, nu corona om zich heen grijpt, lopen echter het risico om nul op het rekest te krijgen.

Het Osse bedrijf Spectro laat op zijn website al weten zijn handdesinfectiemiddel tijdelijk niet aan nieuwe klanten te kunnen leveren. Verder valt te lezen: ,,Vanwege de extreme vraag naar (hand)desinfectie kan het langer duren voordat u een antwoord van ons ontvangt dan u van ons gewend bent. Tevens is het mogelijk dat wij telefonisch minder goed te bereiken zijn.”

Sinds het in Noord-Italië begon

Quote

In 2015 hebben we al gewezen op nieuwe infecties. En in 2017 hebben we gewaar­schuwd voor antibioti­ca­re­sis­ten­tie waardoor bestaande ziektes opnieuw een probleem kunnen vormen

Hans Razenberg, Branchevereniging NVZ

Even verderop in Oss, bij het bedrijf Dreumex, is de vraag eveneens geëxplodeerd. Dreumex is gespecialiseerd in reinigingsproducten voor zwaar vervuilde handen, bijvoorbeeld van garagemedewerkers. Het biedt daarnaast ook minder zware middelen aan, met dispensers die je niet hoeft aan te raken. Daar wordt nu extreem veel naar gevraagd. ,,Dat gebeurde al voor het coronavirus in Nederland werd vastgesteld. Eigenlijk sinds het in Noord-Italië begon. Toen kwam het voor veel mensen wel heel dichtbij,” aldus een woordvoerster. De eigen fabriek in Oss draait op volle toeren, vertelt zij.

Branchevereniging NVZ beklemtoont al jaren te lobbyen voor een infectiepreventieprogramma om situaties als deze te voorkomen. ,,In 2015 hebben we al gewezen op nieuwe infecties. En in 2017 hebben we gewaarschuwd voor antibioticaresistentie waardoor bestaande ziektes opnieuw een probleem kunnen vormen”, aldus directeur Hans Razenberg. 

Nog geen ingeslepen gebruik

Wat hem betreft is handen wassen niet alleen nu een goede gewoonte. In de gezondheidszorg staat het al bijvoorbeeld al jaren in de protocollen. Dat de vraag nu zo explosief toeneemt wil zeggen dat handen wassen op veel plekken echter nog geen ingeslepen gebruik is.

Volgens Razenberg deden andere landen al goede ervaring op met een speciaal scholingsprogramma. Daarin krijgen kinderen geleerd wat het belang van goede hygiëne is en hoe je daarvoor zorgt. ,,Uit statistieken blijkt dat scholen die daarmee werken minder zieke leerlingen en leraren tellen. En de scholen zelf zijn schoner.” 

Razenberg is bezig het programma ook op Nederlandse scholen te introduceren. Dat het doel is om meer producten te verkopen, bestrijdt hij. ,,Dat is denk ik een beetje een non-issue.” Hij wijst erop dat een goede hygiëne niet wil zeggen dat je ‘de hele dag je handen wast’. 

Volledig scherm
© Getty Images
  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”