Volledig scherm
Drukte en regen. © ANP

Zéér drukke ochtendspits, bijna het dubbele van normale dinsdag in oktober

UpdateDoor regenachtig weer en veel ongelukken was het vanmorgen onwaarschijnlijk druk op de Nederlandse wegen. Rond half negen stond er ruim 500 kilometer file, aldus Rijkswaterstaat. Volgens de ANWB, die ook files meet op de regionale wegen, stond er om 08.00 uur al 970 kilometer file. Dat is bijna dubbel van wat normaal is voor een dinsdag in oktober. Ook vanavond wordt een drukke spits verwacht.

De spits, die maar langzaam oplost doordat er steeds nieuwe ongelukken gebeuren, is volgens ANWB en Rijkswaterstaat nu al de drukste spits van 2018. De laatste keer dat er zo veel file stond, was op 22 mei. 

Rond 7.00 uur vanmorgen meldde Rijkswaterstaat al 90 kilometer file. Om 07.40 was dat al 250 kilometer, dat razendsnel opliep tot 514 kilometer, veel meer dan verwacht. Op maandag had de dienst weliswaar voorspeld dat de ochtendspits fors zou zijn, maar er werd ‘slechts’ gerekend op een piek van zo’n 300 kilometer.

Na 09.30 uur loste de files langzaam op. Rond die tijd stond er nog zo'n 200 kilometer file. Onder meer op de A1, de A4, A10, A12 en A58 stonden het kilometerslang stil door ongelukken, afgesloten rijwegen en afgesloten afritten. Het was geduld hebben en aansluiten, met vertragingen die konden oplopen tot meer dan een uur. Rondom Rotterdam was dinsdagochtend er op een gegeven moment geen snelweg waar géén file stond. 

Voor vanavond wordt eveneens een zware spits verwacht door een combinatie van herfstweer en de ingetreden wintertijd. ,,We voorzien een van de drukste avonden van het jaar tot nu toe”, aldus Rijkswaterstaat.

Regen

De drukke ochtend- en avondspits is onder meer te wijten aan het weer. Op veel plekken in het land regent het flink. In de ochtend trekt het regengebied via het zuidwesten en westen naar de Noordzee. Vanmiddag volgt er een nieuw regengebied, dat van zuid naar noord over het land trekt. 

De wind is eerst nog oostelijk en zwak of matig, maar draait in de middag overal naar west tot noordwest en wordt dan matig tot krachtig, aan zee hard of soms stormachtig, met kans op windstoten van 60 tot 85 km/uur. Het kwik ligt lange tijd rond 7 graden, maar loopt in de avond flink op. Dat meldt Weerplaza.

Het toekomstbeeld ziet er de komende jaren niet goed uit. Door de aanhoudende economische groei blijft drukte op de weg de komende vijf jaar sterk toenemen. De capaciteit van het wegennet neemt wel toe, maar lang niet sterk genoeg om die groei op te vangen. Automobilisten zullen ook in de toekomst fors langer in de file staan.

Een overzicht van de meest actuele files vind je hier. 

Ben Lankamp, meteoroloog van Weerplaza, vertelt over het herfstweer: