Zeer grote brand in zalencentrum en cafetaria in Loil bij Didam onder controle

videoDe grote brand die vannacht in zalencentrum Lara in het Gelderse Loil woedde, is onder controle. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. De bewoners van acht huizen, die door de politie uit voorzorg zijn ontruimd, zijn opgevangen in de pastorie. Bekeken wordt wanneer ze kunnen terugkeren.

De brandweer heeft tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat de brand oversloeg naar het cafetaria dat dezelfde naam draagt. Zwarte rook komt nu uit dat gedeelte van het complex. Met een watergordijn over de omliggende woningen werd geprobeerd te voorkomen dat het vuur verder uitbreidde over de omliggende woningen. De vlammen bedreigden met name een twee-onder-één-kapwoning. 

De Veiligheidsregio Noord en Oost-Gelderland raadt omwonenden die last hebben van de rook aan ramen en deuren te sluiten. Rond 06.30 uur werd het sein brand meester gegeven, maar het nablussen gaat naar verwachting nog enkele uren duren.

Volgens de brandweer bevat het pand mogelijk asbesthoudende delen. De veiligheidsregio onderzoekt of er asbest is vrijgekomen bij de brand. Omwonenden zijn op de hoogte gesteld, het pand wordt afgezet met hekken. 

De schade aan het pand is groot. De eigenaar van het pand zag met eigen ogen hoe de vlammen uit het dak sloegen. ,,Toen ik bij de rotonde reed, zag ik de vlammen al en wist ik dat het fout zat.”

Toeschouwers
De brandweerkorpsen van Didam, Wehl, Doetinchem en ’s Heerenberg zijn uitgerukt. Met zes blusvoertuigen en een hoogwerker proberen ze het vuur onder controle te krijgen. Zover bekend zijn er geen gewonden.

De brand trekt veel bekijks. Zo’n 150 toeschouwers bekijken de verrichtingen van de brandweer.

Feest
Het zalencentrum ligt midden in een woonwijk. Buurtbewoners zouden het vuur hebben ontdekt toen de vlammen rond drie uur ’s nachts metershoog uit het dak sloegen.

Het partycentrum aan de Wehlseweg heeft vier zalen, foyer, café en restaurant. In één van de zalen was vannacht een feest volgens buurtbewoners. In Lara zou echter niemand meer aanwezig zijn geweest toen de brand uitbrak.

Volledig scherm
Het vuur in partycentrum Lara in Loil is overgeslagen naar de gelijknamige cafetaria. © Eastview media
Volledig scherm
Zeer grote brand in zalencentrum Lara in Loil. © Eastview media