Zeer zeldzame 163-karaats diamant moet miljoenen euro's opleveren

VideoDiamantliefhebbers opgelet! Een 163-karaats exemplaar wordt vandaag onthuld in Hong Kong door de Zwitserse juwelier De Grisogono. In zijn soort is het de grootste die op een veiling beschikbaar komt. 

De 163-karaat diamant komt van de steen '4 de Feveiro' uit Angola.
Volledig scherm
De 163-karaat diamant komt van de steen '4 de Feveiro' uit Angola. © de Grisogono

De steen is gehakt uit een 404-karaats steen met de naam '4 de Fevereiro'. Deze werd vorig jaar februari ontdekt in Angola. Een team van diamantspecialisten was elf maanden met de bijzondere steen in de weer om deze te slijpen. Wie interesse heeft moet nog geduld hebben. De veiling is op 14 november in Zwitserland. 

De aanstaande onthulling zorgt voor veel opwinding in de diamantwereld, stelt Benno Leeser, president-directeur van Gassan Diamonds. ,,Deze diamant is van de allerhoogste kwaliteit, zeer zuiver en heel zeldzaam in z'n soort.'' De steen - geslepen als briljant - heeft een blauw-witte kleur, in de diamantwereld aangeduid als River-D. Volgens Leeser is dit de 'allerhoogste kleur' en ook dat maakt de steen tot een uniek exemplaar. 

De koper zal de steen - gezien het formaat - niet gebruiken als sieraad. ,,Vaak zijn het particulieren die zo'n zeldzame diamant kopen'', legt Leeser uit. ,,Ze gebruiken het als een beleggingsobject. Maar ook juweliers en diamantairs zijn vaak geïnteresseerd.'' 

Miljoenen

De verwachting is dat de steen vele miljoenen euro's zal opleveren. ,,Het bedrag is moeilijk te voorspellen. Er is tenslotte maar één exemplaar beschikbaar.'' 

Ter vergelijking: in 2015 werd 22 miljoen euro betaald voor een 100-karaats gave diamant bij Sotheby's. Afgelopen dinsdag wisselde de grootste ongeslepen diamant ter wereld (1.109 karaats) voor 53 miljoen euro van eigenaar. De Lesedi La Rona werd in 2015 gedolven in Botswana. De Pink Star - een roze 59,60 karaats diamant - leverde in april op een veiling in Hong Kong bijna 67 miljoen euro op.