Volledig scherm
© anp

Zeeuwse bolus moet op lijst cultureel erfgoed

De Zeeuwse bolus staat (nog) niet te boek als immaterieel cultureel erfgoed. Maar als het Brabantse worstenbroodje die status kan krijgen, verdient de bolus ook een kans, vindt bolusbakker Joop van Meijel.

Volledig scherm
© anp
Quote

Als je ze goedkoper wil maken, ga je daaraan zitten morrelen. Dan leg je er gewoon een knoop in of zo. Ik zie soms heel slordige bolussen

Joop van Meijel, bolusbakker

Van Meijel uit Clinge, in 2015 gekozen tot beste bolusbakker van Zeeland, zal het onderwerp op 28 mei bespreken, tijdens de vergadering van de Zeeuwse afdeling van de NBOV (Nederlandse Bakkers Ondernemers Vereniging).

De inventarisatie van immaterieel cultureel erfgoed is een rechtstreeks gevolg van het Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, een initiatief van UNESCO. In 2012 ondertekende Nederland dat verdrag, met als doel tradities te bewaren voor toekomstige generaties.

Kwetsbare tradities
Daarvoor komen alleen 'kwetsbare' tradities in aanmerking. Dus er moet goed nagedacht worden over welk aspect van de traditie van de bolus wordt bedreigd. Van Meijel: ,,Ik denk gelijk aan de vorm. Voor een goede Zeeuwse bolus rol je de deegstreng uit en draait hem drie keer rond tot je een spiraal hebt. Dát is het uitgangspunt. Als je ze goedkoper wil maken, ga je daaraan zitten morrelen. Dan leg je er gewoon een knoop in of zo. Ik zie soms heel slordige bolussen."

Van Meijel spreekt met passie en dat is belangrijk voor de aanvraag, want de bevolking moet zelf de traditie koesteren en toekomst geven. Bovendien krijgen de Zeeuwen voorrang bij het aanvragen van Immaterieel Cultuur Erfgoed. ,,Van alle provincies zijn alleen tradities in Groningen zo slecht vertegenwoordigd,'' verklaart Ineke Strouken van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. ,,Voor andere provincies bestaat een wachtlijst. Maar niet voor Zeeland. Omdat er nog zo weinig Zeeuwse tradities op de inventaris staan."