De raad van toezicht van Arduin heeft zijn eigen beloning vorig jaar fors verhoogd.
Volledig scherm
De raad van toezicht van Arduin heeft zijn eigen beloning vorig jaar fors verhoogd. © Ruben Oreel

Zeeuwse zorginstelling is in nood, maar toezichthouders verhogen eigen beloning

De raad van toezicht van de in opspraak geraakte Zeeuwse zorginstelling Arduin heeft zijn eigen beloning vorig jaar fors verhoogd. Ondanks de financiële en organisatorische problemen bij de stichting gingen de toezichthouders er in één klap 66 procent op vooruit.

Voorzitter Jan Geluk kreeg vorig jaar 17.672 euro voor zijn werk bij Arduin. In 2016 was dat nog 10.620 euro. De andere leden gingen van 7.000 euro naar gemiddeld 12.000 euro, zo blijkt uit de jaarrekening. Een onderbouwing van de verhoging ontbreekt.

Maandag werd bekend dat Arduin per direct het behandelcentrum in Aagtekerke moest sluiten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat daar 'geen goede en veilige zorg wordt geboden'. Binnen zeven dagen moeten de 14 cliënten met een verstandelijke beperking worden overgeplaatst. 

Volgens de inspectie biedt Arduin in Aagtekerke geen goede zorg aan cliënten die worden beperkt in hun vrijheid. Als dergelijke vrijheidsbeperkende maatregelen worden opgelegd, wordt dat niet zorgvuldig afgewogen en wordt dat ook niet vastgelegd in het patiëntendossier.

Ook legt de inspectie een verband met het overlijden van Mohameddien Salarbux (30). Hij werd op 28 juni dood gevonden in het centrum van Middelburg. 'Mo' liep weg uit het behandelcentrum van Arduin in Aagtekerke en nam waarschijnlijk een overdosis drugs. 

Toezicht

De raad moet toezicht houden op het beleid van de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken. De leden bepalen zelf de hoogte van hun beloning.

Daarbij moeten ze zich wel houden aan de Wet Normering Topinkomens. De grenzen voor toezichthouders zijn enkele jaren geleden verruimd, vanwege de toegenomen taken en verantwoordelijkheden.

Voor de categorie waarin Arduin valt, geldt dat de voorzitter nu 24.900 euro mag verdienen. De beroepsvereniging adviseert niet verder te gaan dan 19.920 euro. Voor de overige leden wordt een maximum van 13.280 euro aangeraden.

De raad van toezicht van Arduin blijft daarbinnen, maar vergeleken met andere grote Zeeuwse zorginstellingen is de beloning hoog. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement