Meryem Maskouri (17), Marokkaanse ouders, leerling 5 vwo: ,,Een Nederlandse vriendin wilde eens weten wat het is om te vasten. Ik heb haar uitgenodigd, ze is blijven slapen. Dat was leuk en gezellig. Ze vertelt me op haar beurt meer over hoe zij is opgevoed. We praten ook veel over gevoelige onderwerpen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als je maar weet waarom iemand iets denkt. Ik sta altijd open voor vragen. Iemand vroeg me wel eens of ik thuis ook een hoofddoek draag. Ik vind het een blijk van interesse als mensen zulke dingen vragen.''
Volledig scherm
PREMIUM
Meryem Maskouri (17), Marokkaanse ouders, leerling 5 vwo: ,,Een Nederlandse vriendin wilde eens weten wat het is om te vasten. Ik heb haar uitgenodigd, ze is blijven slapen. Dat was leuk en gezellig. Ze vertelt me op haar beurt meer over hoe zij is opgevoed. We praten ook veel over gevoelige onderwerpen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als je maar weet waarom iemand iets denkt. Ik sta altijd open voor vragen. Iemand vroeg me wel eens of ik thuis ook een hoofddoek draag. Ik vind het een blijk van interesse als mensen zulke dingen vragen.'' © Dingena Mol

'Zeg juist wél iets over die hoofddoek'

Het zijn spannende tijden, waarin groepen tegenover elkaar komen te staan. Ook op school. Hoe ga je daarmee om als docent? Het boek Help, onze school is gekleurd! biedt een helpende hand.

De nood is hoog, stellen auteurs Machteld de Jong (lector diversiteitsvraagstukken aan Hogeschool InHolland) en Huub Nelis (oprichter bureau Youngworks). Ouders willen hun kinderen niet meer naar een 'zwarte' school sturen. Allochtone leerlingen worden op hun beurt steeds bozer, omdat ze zich niet meer gezien en gehoord voelen. En leraren staan erbij en kijken ernaar. Ze mijden lastige onderwerpen, zijn bang te worden uitgemaakt voor racist en gedragen zich krampachtig.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”