Volledig scherm
Alle vier de grote steden en meerdere kleinere gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Zeker 13 grote gemeenten hebben deze jaarwisseling vrijwillig vuurwerkvrije zones

Zeker dertien grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Voor zo’n zone levert de gemeente wel de markeringsborden, maar handhaaft ze het verbod niet. 

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten. Naast de vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht, gaat het om: Almere, Delft, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, Tilburg, Zaanstad. De gemeenten volgen het voorbeeld van Den Haag, waar inwoners de afgelopen jaarwisseling verspreid over de stad vuurwerkvrije gebiedjes afbakenden.

Lagere kosten

Volledig scherm
Uit een inventarisatie van deze krant, bleek vorig jaar ook al dat het aantal vuurwerkvrije zones in Nederland oprukt.

In de meeste gemeenten kunnen buurtbewoners een zone aanvragen. Door niet te hoeven handhaven hopen de burgemeesters minder kosten te maken, maar de overlast en risico’s van vuurwerk wel verder terug te dringen. 

Daarnaast blijven er ook plekken waar een vuurwerkverbod wél wordt gehandhaafd, zo toont de inventarisatie van de Volkskrant aan. Dit gaat om de plaatsen: Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort, Deventer, Dordrecht, Ede, Enschede, Den Haag, Groningen, Helmond, Hilversum, Leiden, Rotterdam, Schiedam, Utrecht.

Vuurwerk splijt

Deze zomer bleek al dat het vuurwerkbeleid gemeenten splijt. Lang niet alle gemeenten zitten te wachten op een landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen. Terwijl de grote steden juist aandringen op zo’n verbod, klagen kleinere gemeenten over een tekort aan handhavers en gebrek aan draagvlak.

De handhaving blijkt in de praktijk een groot probleem. Politie en handhavers hebben het in de Oudejaarsnacht al zó druk dat het controleren van vuurwerkvrije zones erbij inschiet. Dat is de reden waarom bijvoorbeeld Tilburg een paar jaar geleden besloot niet meer in de zones te handhaven. Die zones werden toen ook al ‘vrijwillig vuurwerkvrij’ genoemd.

Volledig scherm
Rotterdam bijvoorbeeld blijft in delen van de stad het vuurwerkverbod wél handhaven. © robin utrecht