Volledig scherm
© Photo News

Zeker 750 nieuwe douaniers nodig door brexit

Vanwege de naderende brexit worden vanaf volgende week nieuwe douanebeambten geworven. Volgens staatssecretaris Menno Snel zijn er 750 tot 930 mensen nodig om de nieuwe buitengrens met Groot-Brittannië te bewaken. 

Snel sprak van een 'behoorlijke' uitbreiding van de capaciteit. Momenteel werken er zo'n 5.000 mensen bij de douane. Hoeveel geld de nieuwe douaniers gaan kosten wilde Snel nog niet zeggen. Daar wordt in het voorjaar een knoop over doorgehakt. 

Snel wil volgende week al beginnen met het publiceren van de vacatures. Het is weliswaar nog niet duidelijk voor welke vorm de Britten kiezen als ze de EU verlaten, maar hij noemde het niet verstandig nog langer te wachten. De extra douaniers moeten ook opgeleid en getraind worden, onderstreepte hij.

Goederenexport

Volgens de staatssecretaris is het extra douanepersoneel vooral nodig om de goederenexport naar Groot-Brittannië, een van de belangrijkste handelspartners van Nederland, te controleren. De personeelsuitbreiding moet ervoor zorgen dat bedrijven zo min mogelijk last hebben van de brexit. Gewone burgers zullen er volgens de staatssecretaris minder hinder van ondervinden.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.