Volledig scherm
© Photo News

Zeker 750 nieuwe douaniers nodig door brexit

Vanwege de naderende brexit worden vanaf volgende week nieuwe douanebeambten geworven. Volgens staatssecretaris Menno Snel zijn er 750 tot 930 mensen nodig om de nieuwe buitengrens met Groot-Brittannië te bewaken. 

Snel sprak van een 'behoorlijke' uitbreiding van de capaciteit. Momenteel werken er zo'n 5.000 mensen bij de douane. Hoeveel geld de nieuwe douaniers gaan kosten wilde Snel nog niet zeggen. Daar wordt in het voorjaar een knoop over doorgehakt. 

Snel wil volgende week al beginnen met het publiceren van de vacatures. Het is weliswaar nog niet duidelijk voor welke vorm de Britten kiezen als ze de EU verlaten, maar hij noemde het niet verstandig nog langer te wachten. De extra douaniers moeten ook opgeleid en getraind worden, onderstreepte hij.

Goederenexport

Volgens de staatssecretaris is het extra douanepersoneel vooral nodig om de goederenexport naar Groot-Brittannië, een van de belangrijkste handelspartners van Nederland, te controleren. De personeelsuitbreiding moet ervoor zorgen dat bedrijven zo min mogelijk last hebben van de brexit. Gewone burgers zullen er volgens de staatssecretaris minder hinder van ondervinden.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.