Volledig scherm
Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark. © ANP

'Zeker 90 procent noordelijke scholen staakt'

Zeker 90 procent van de scholen voor basisonderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe heeft vandaag meegedaan aan de staking om meer salaris voor leerkrachten. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb), een van de organisatoren. Met name enkele scholen met een strengere christelijke signatuur onthouden zich van de actie.

Zo'n 6000 leerkrachten kwamen op vijf bijeenkomsten af, van wie er 3500 bij die in de Suikerfabriek in Groningen waren. De Algemene Onderwijsbond heeft vanmorgen een groot hart aan minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs en media) overhandigd. Docenten lieten hun leerlingen een hartenkreet schrijven en kleuren, die ze naar het Binnenhof sturen.

Her en der zijn oplossingen bedacht om leerlingen op te vangen. In enkele schoolgebouwen in Drenthe houden grootouders zich met de kinderen bezig.

De actievoerende partijen, verenigd in het PO-Front, hebben na het 
jongste akkoord over verlaging van de werkdruk opnieuw vastgesteld dat ,,actievoeren helpt''. Groot probleem blijft echter het tekort aan onderwijskrachten en daarom moet het loon verder omhoog. Samen met een verminderde werkdruk moet dat het werk aantrekkelijker maken en beter onderwijs opleveren.

Ze gaan hierna gewoon door. Op 14 maart staken Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Als de eisen dan nog steeds niet zijn ingewilligd, wordt er ook nog in andere provincies gestaakt. Eerder is 270 miljoen euro voor salarissen toegezegd, maar dat vinden de actievoerders te weinig. Het PO-Front eist 900 miljoen.

De tekst loopt verder onder de foto.

Volledig scherm
© Privéfoto

Tol

Voorzitter van CNV Onderwijs Loek Schueler overhandigt dinsdag 20 februari de hartenkreten die stakende leraren, onderwijsassistenten en schoolleiders uit het primair onderwijs vandaag achterlaten op de actielocaties. ,,Het lerarentekort stijgt, waardoor de kwaliteit onder druk staat. De hartenkreten maken duidelijk waar leraren écht behoefte aan hebben om hun werk goed te kunnen doen. Wij vragen de Kamerleden nu: laat je hart spreken voor het onderwijs en investeer ruimhartig.''

Volgens Schueler geldt dat ook voor mensen die werken in het voortgezet onderwijs, het mbo en hbo. ,,Werken in het onderwijs is fantastisch en dat moet zo blijven. Maar de hoge werkdruk eist zijn tol. Te vaak spreek ik bevlogen, jonge, leraren die toch overwegen om te stoppen met lesgeven. Er is structureel meer geld nodig voor salaris en werkdrukverlichting in de hele sector om de kwaliteit te kunnen waarborgen.''

Volledig scherm
© Privéfoto