Volledig scherm
Het 'aso-azc' in Hoogeveen. © ANP

Zeker nog 1.000 kansloze asielzoekers in Nederlandse azc's

Ondanks de pogingen van het kabinet om asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning snel uit te zetten, verblijven er nog zeker 1.000 asielzoekers uit 'veilige landen' in Nederlandse azc's.

Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Van die 1.000 komen er zo'n 700 uit landen als Marokko, Algerije, Albanië en Georgië. Asielzoekers uit die landen zorgen al maanden voor veel overlast en criminaliteit op en bij azc's.

Om die overlast tegen te gaan, heeft het kabinet vorig jaar hun afwijzingsprocedure versneld. Het uitzetten van afgewezen asielzoekers naar bijvoorbeeld Marokko blijft echter op grote problemen stuiten omdat dat land vaak weigert hen terug te nemen. Er zijn dit jaar wel 480 criminele vreemdelingen uitgezet, maar onder hen zaten bijvoorbeeld ook 60 Surinamers.

Quote

Aso-azc's hebben plek voor 50 asielzoe­kers die in andere centra voor overlast zorgden

Strenger regime

Eind vorige week werd ook bekend dat er aso-azc's komen in Amsterdam en Hoogeveen (Drenthe). De opvangcentra hebben een strenger en soberder regime, met elk plek voor 50 asielzoekers die in andere centra voor overlast zorgden: ze pleegden vernielingen of intimideerden en discrimineerden andere vluchtelingen.

Volgens Amsterdam en Hoogeveen is er in hun aso-azc's geen plek voor criminele asielzoekers en mensen uit 'veilige landen'. De burgemeester van Hoogeveen stelde zelfs dat het COA beloofde dat nu een groep van 100 Marokkanen en Algerijnen wordt overgeplaatst. Die groep zorgt volgens de burgemeester 'voor 98 procent van de problemen in de wijk'.

Het COA zegt echter dat ook asielzoekers uit die groep in een aso-azc kunnen belanden. ,,Als iemand niet kan worden uitgezet, kan ook een Marokkaan in zo'n speciaal azc worden geplaatst", aldus een woordvoerder. Hier geldt een avondklok; vanaf 22.00 uur moeten de asielzoekers binnen blijven. Op het niet naleven daarvan staan geen juridische sancties.