Zeker twee miljoen mensen hebben last van hun rug of nek
Zeker twee miljoen mensen in Nederland hebben last van rugpijn of nekpijn. Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Nooit eerder werd de grens van twee miljoen doorbroken.
Er waren in 2017 80.000 meer mensen met nek- en rugklachten bekend bij de huisartsen dan het jaar ervoor. Dat komt dat neer op ruim 1500 nieuwe gevallen per week.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu denkt dat het cijfer een ‘onderschatting’ is en het daadwerkelijke aantal mensen met nek- en rugklachten nog hoger ligt. Een deel van de patiënten gaat rechtstreeks naar de fysiotherapeut of oefentherapeut en wordt niet altijd gezien door de huisarts, verklaart het RIVM. Minimaal 1,3 miljoen mensen zien een fysiotherapeut voor zulke klachten. Daarnaast gebruikt een deel van de mensen met rugklachten helemaal geen zorg.
Lage rugpijn
De mannen die zich melden bij de huisarts hebben als meest voorkomende klacht lage rugpijn zonder uitstraling. Bij vrouwen komen rugklachten in het algemeen het meest voor. Als gekeken wordt naar specifieke rugklachten hebben mensen het vaakst last van een hernia. Het aantal klachten neemt toe met het ouder worden. Mensen van 85 jaar of ouder hebben er relatief het meest last van.
Hoewel er zelden een specifieke oorzaak voor rugklachten valt aan te wijzen - volgens het RIVM slechts in 8 procent van de gevallen - spelen onder meer leeftijd, lichamelijke fitheid en kracht van rug- en buikspieren een rol bij het ontstaan ervan. Ook fysiek zwaar werk, tillen, buigen, draaien, duwen en trekken spelen mee in het ontstaan van rugklachten, net als staand, geknield en gehurkt werken.
Tabletnek
Beeldschermwerk is een risicofactor voor het ontstaan van nekklachten. Er wordt nog onderzocht of de stijging sinds 2013 van het aantal kinderen dat met nek- en rugklachten bij de fysio-/oefentherapeut komt, wordt veroorzaakt door tablets en smartphones.
Overigens is ingrijpen bij last van nek of rug niet altijd nodig. Huisartsen adviseren meestal om in beweging te blijven en werk en dagelijkse activiteiten voort te zetten. Pas na een paar weken is het raadzaam een oefentherapeut of fysiotherapeut te laten helpen.
Chiropractoren geven de schuld aan het vele stilzitten. ,,We zien het allemaal in onze omgeving: mensen die massaal, en vaak al op jonge leeftijd, uren achtereen in starre houdingen zitten of hangen: met hun gsm, op de laptop, voor de tv, in een auto en op de zaak aan een bureau’’, zegt voorzitter Gitte Tønner van de Nederlandse Chiropractoren Associatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM45
Tienduizenden diabetespatiënten de dupe? Mogelijk 250 euro per jaar bijbetalen voor insuline
Zo’n 70.000 diabetespatiënten dreigen hun huidige medicatie kwijt te raken of te moeten bijbetalen als de maximumprijs van het geneesmiddel omlaag moet. De patiëntenvereniging en apothekers maken zich zorgen. -
Tweede aanmeldcentrum asielzoekers op plek boerderij in Bant moet druk op Ter Apel verlichten
Er moet een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers komen in Bant, in de Noordoostpolder. Het gaat om het tweede centrum dat het al maandenlang overvolle centrum in Ter Apel moet ontlasten. Daar worden mogelijk voor de komende dagen weer tenten gebouwd. -
PREMIUM
Vrouwen die ziek werden bij DuPont, winnen zaak: ‘Ze namen loopje met onze gezondheid om winstbejag’
,,DuPont is zo rijk en machtig, maar daar hebben we gewoon van gewonnen.’’ Opluchting en ontlading, donderdagmiddag bij vijftien Dordtse vrouwen, allen oud-medewerkers van het chemiebedrijf aan de Baanhoekweg. -
PREMIUM21
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.
-
37
Reacties op boerenprotest: ‘Acties bij de distributiecentra zijn nodig, tot de bazen het leren’
‘Betere prijzen voor het boerenproduct zouden ook heel wat stikstofschade hebben voorkomen’ en ‘Het lijkt wel een stelletje pubers dat hun zin niet krijgt’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van donderdag 7 juli verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUM
Dit is waarom boeren de Nederlandse vlag omgekeerd ophangen
Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden opgehangen; bij vrijwel ieder boerenprotest zie je ze voorbijkomen. Maar waarom eigenlijk? -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.