Volledig scherm
Het Limburgs Museum en de zogenoemde paletarmband © Google Streetview/Limburgs Museum

Zeldzame armband uit bronstijd gevonden

Een amateurarcheoloog heeft op een akker in de gemeente Echt-Susteren een zeldzame armband uit de late bronstijd (1000-800 voor Christus) gevonden. Na restauratie maakt deze zogenoemde paletarmband nu deel uit van de collectie van het Limburgs Museum. Dat maakte het museum dinsdag bekend.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n paletarmband is gevonden. Ze doken eerder op in België en Frankrijk. Het museum noemt de 3000 jaar oude armband 'tijdloos in zijn elegantie''. De bronzen armband lag te midden van 85 fragmenten van brons, waaronder ringen, buiskralen en hangers. Het gaat volgens het museum om het grootste bronstijddepot ooit in Limburg aangetroffen.

De schatvondst wordt vanaf 3 mei tentoongesteld in het Limburgs Museum.

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.