Volledig scherm
© anp

Zeldzame goudjakhals gezien op Veluwe

Klein feestje voor de dierliefhebbers in Nederland. De uitheemse goudjakhals is namelijk gespot op de Veluwe. Het dier - dat kleiner is dan een wolf, maar groter dan een vos - zou de eerste zijn in ons land.

Volledig scherm
De foto in kwestie

Dat maakte de universiteit van Wageningen maandag bekend. De foto's van het dier zijn naar tientallen deskundigen in Europa gestuurd. Zeven van hen hebben geantwoord en bevestigen allemaal dat het inderdaad om een jakhals gaat. Ecoloog Edgar van der Grift: ,,De beelden zijn van dusdanige kwaliteit dat het erg duidelijk is. Een jakhals is kleiner dan een wolf en groter dan een vos. De kleur van de vacht komt overeen, de hoogte van het dier, de vorm van de kop, de oren en de staart.''

Onduidelijk
Het dier komt normaliter alleen voor in onder andere  Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië, maar migreert steeds meer richting West- en Noord-Europa. In Duitsland, Denemarken en de Baltische staten is de jakhals gezien. Het is echter onduidelijk hoe dat komt.

,,We weten nog niets over de oorsprong van het waargenomen dier'', zegt van der Grift. Volgens de ecoloog kan het dier op eigen kracht het land zijn binnengewandeld, maar het kan ook een ontsnapt of illegaal uitgezet exemplaar zijn. ,,Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven in de herkomst van dit dier'', aldus de onderzoeker.

Niet gevaarlijk
De goudjakhals eet hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval. Hij leeft in steppen, bossen en moerassen, maar zou ook naar steden kunnen gaan op zoek naar voedsel. Voor mensen is hij niet gevaarlijk.