Zeldzame levende maanvis gespot in Waddenzee

In de Blauwe Balg, een vaargeul tussen Terschelling en Ameland, is gistermiddag een levende maanvis gezien. Maanvissen worden zo nu en dan levend in de Noordzee gezien, maar in de Waddenzee gebeurt dat zeer zelden. Daarnaast wist de onderzoeker die het dier spotte er bijzondere beelden van te maken. 

Het dier dat gistermiddag is waargenomen was een nog jong exemplaar van ongeveer 60 cm doorsnee. Dat meldt het maritiem onderzoeksinstituut NIOZ. Volwassen maanvissen kunnen een lengte tot wel vier meter en een gewicht van ruim 2000 kilo bereiken. Enorme vissen dus. 

Maanvissen (Mola mola) zijn oceaanvissen die voorkomen in de gematigde en tropische oceanen. Ze eten kwallen, plankton en kleine vis. 

Op beelden die gemaakt zijn vanaf het NIOZ-onderzoeksschip Navicula is te zien hoe het gezonde dier rustig rondzwemt. Een onderzoeker zag de vin van de maanvis boven water uitsteken en herkende hem aan zijn kenmerkende manier van zwemmen. Die wordt veroorzaakt door het stijve lichaam en de lange vinnen die als roeispanen worden gebruikt. Maanvissen worden ook vaak dobberend aan de oppervlakte gezien, maar zwemmen doen ze wel rechtop. 

De vis maakte een gezonde en levendige indruk en zwom weg voor een grijze zeehond die nieuwsgierig kwam kijken. Omdat het water zo kalm was, konden ze de vis langere tijd goed volgen en filmen. 

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet vanuit Texel en Yerseke zeeonderzoek in binnen- en buitenland. 

Volledig scherm
De betreffende maanvis. © NIOZ, Bram Fey