Volledig scherm
Deze wasroos werd gefotografeerd aan de buitenzijde van de Blokkendam, voor de Brouwersdam. Het is voor zover bekend de eerste waarneming langs de Nederlandse Noordzeekust. © Stichting Anemoon

Zeldzame zeeanemoon voor Nederlandse kust

Voor de Zeeuwse kust is een voor Nederland uiterst zeldzame zeeanemoon aangetroffen. Het gaat om de wasroos (anemonia viridis), meldt Stichting Anemoon op de website van Nature Today.

De zeeanemoon werd deze zomer gefotografeerd langs de Brouwersdam tussen Zeeland en Zuid-Holland. Het dier is slechts enkele keren eerder in Nederland gezien. Voor zover bekend voor het laatst in 1988 in de Grevelingen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De anemoon heeft zich toen niet blijvend gevestigd in Nederland. 

De nu waargenomen wasroos lijkt op de exemplaren die voor de kust van Bretagne worden aangetroffen. De wasroos is een relatief grote zeeanemoon en kan 8 centimeter kan worden. Het dier heeft vaak lichtgroene tentakels met paarsroze toppen. Met deze tentakels vangen ze prooien, zoals kleine visjes en steurgarnalen.

Tentakels

De Wasroos is een relatief grote soort, die gemiddeld acht centimeter kan worden. Kenmerkend zijn de lange, dikke, vaak lichtgroene tentakels met paarsroze toppen. De zuil zit vaak tussen stenen verstopt. Wanneer meerdere exemplaren bij elkaar staan, lijkt het alsof over een groot oppervlak tentakels uit de rotsen naar voren komen. Per exemplaar kunnen daarvan wel tweehonderd voorkomen. De tentakels kleven vast aan de menselijke huid, waarna ze afbreken. Met de tentakels vangen ze prooien, zoals kleine visjes en steurgarnalen. Ze bieden de anemoon bovendien bescherming tegen predatoren, waaronder de Gladde sponspootkrab (Inachus phalangium). In de netelcellen zit een sterk gif, dat op onze dunne menselijke huid uitslag kan veroorzaken, zo luidt de toelichting op de site met natuurnieuws.