Volledig scherm

Zelf je eigen biertje brouwen, precies zoals je hem wil

Broodbakmachines en koffiezetapparaten zijn bekend, maar een alles-in-één bierbrouwmachine is nieuw. Met dit apparaat kunnen consumenten door middel van een app op hun smartphone zelf bier brouwen.

Quote

De app houdt je op de hoogte van het hele proces

Olivier van Oord (43)

De vier mannen achter de bierbrouwmachine Minibrew, een Utrechtse start-up, hebben een kantoor aan de Nieuwegracht in Utrecht. ,,In dat pand werd in de middeleeuwen al bier gebrouwen,'' zegt een van de oprichters, Bart van de Kooij (31).

De afgelopen jaren is het aantal bierbrouwerijen flink toegenomen. ,,Een aantal brouwerijen en supermarkten beheert de biermarkt. Je bent afhankelijk van hen. Daarom brouwen steeds meer consumenten hun eigen biertjes. Het is lastig om echt goed bier te brouwen en met die doe-het-zelfpakketten van de Hema weet je niet wat eruit komt.''  

Favoriet
Volgens medeoprichter Olivier van Oord (43) is het bierbrouwapparaat voor consumenten die nieuwe smaken willen ontdekken. ,,Bier verbindt mensen. Ook bij speciale gelegenheden zoals een favoriete voetbalwedstrijd op zondag of tijdens een barbecue.''  

De bierbrouwmachine werkt simpel en heeft in eerste instantie iets weg van een broodbakmachine of koffiezetapparaat. Met de bijbehorende app kunnen consumenten zelf een biertje samenstellen. Zo kan de kleur, van lichtblond naar amber tot donker, en de smaak, bitter of zoet, worden bepaald. Maar ook het alcoholpercentage kunnen consumenten zelf selecteren. ,,Een normaal pilsje heeft een percentage van ongeveer 5 procent, maar met de machine kan je bier tot boven de 10 procent brouwen.''  

Eén week
Na het aangeven van alle voorkeuren gaan ingrediënten als mout, hop, gist en water in het apparaat en de machine doet de rest. ,,De app houdt je op de hoogte van het hele proces.''

Volgens Van de Kooij moeten consumenten even wachten voordat ze het biertje kunnen drinken, omdat het gistproces minimaal één week duurt. ,,Het is een natuurlijk proces. Dat moet je niet versnellen.''

Per keer kan het apparaat zo'n twintig glazen van 24 centiliter produceren. Na het brouwen kan er een nieuw vat worden aangesloten en begint de machine opnieuw met brouwen.