Ambulancepersoneel in noord- en west Overijssel is gewaarschuwd voor hulpverlening na (een poging tot) zelfdoding met het poeder Middel X.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambulancepersoneel in noord- en west Overijssel is gewaarschuwd voor hulpverlening na (een poging tot) zelfdoding met het poeder Middel X. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Zelfdodingspoeder Middel X blijkt gevaarlijk voor omstanders en hulpverleners: ‘Dit is niet humaan’

Het zelfdodingspoeder Middel X, dat Coöperatie Laatste Wil adviseert aan leden, levert direct gevaar op voor omstanders. Familieleden, vrienden en hulpverleners die als eerste ter plaatse komen kunnen zelf vergiftigd worden, bijvoorbeeld door reanimatie en contact met braaksel of speeksel: ,,Wees uiterst voorzichtig.”

15 reacties

 • N.P. de Boer

  1 jaar geleden
  Tja iedereen kan nu wel brullen dat hulpverleners niet moeten ingrijpen maar wat als de persoon niet genoeg heeft ingenomen? ook maar laten liggen? Het is een gif, rotzooi dus. En je weet niet voor je aankomt hoe of wat dus voor je het weet kun je er al mee in contact zijn gekomen.
 • Dieter Groenman

  1 jaar geleden
  Mensen die dit middel innemen willen niet meer lev en en willen dus ook niet meer gerean imeerd worden.
 • Nel Nugteren

  1 jaar geleden
  Onbegrijpelijk dat mensen er zoveel moeite mee hebben als iemand over zijn/haar eigen leven wil beschikken. Voor nabestaanden is het verdrietig om iemand te verliezen, maar als je weet dat het de eigen wens is kan je dat toch respecteren? Het lijkt me goed om bij de voorbereiding een niet-reanimeerverklaring te ondertekenen en opvallend neer te leggen. En een afscheidsbriefje met de mededeling dat je dit zelf wilt. Dan lopen hulpverleners en nabestaanden geen gevaar zolang ze je respecteren.
 • Ingrid van der Wielen

  1 jaar geleden
  Beste Jan Borst: dus u stelt gewoonevendat alleen een arts mag beslissen of iemand dood mag? Wil dat graag zelf beslissen!. Meer dan genoeg familieleden verloren aan mensonterende beslissingen van artsen om maar te blijven pompen met medicijnen,terwijl ze dondersgoed wisten dat dit hopeloos was. Ingrid van der Wielen.
 • J. Schottelndreier

  1 jaar geleden
  Waarom trekken ze niet gewoon een plastic zak over hun hoofd? Of stoppen met drinken? Wat is daar onwaardig aan?
 1. Apeldoornse voorzitter Laatste Wil reageert op nieuwe arrestaties: ‘Heb leden niet aan een touwtje’
  PREMIUM

  Apeldoorn­se voorzitter Laatste Wil reageert op nieuwe arresta­ties: ‘Heb leden niet aan een touwtje’

  Twee leden van Coöperatie Laatste Wil zijn deze week aangehouden in het al langer lopende onderzoek naar mogelijke hulp bij zelfdoding. Dat justitie donderdag in een persbericht hierover hun lidmaatschap van de organisatie expliciet vermeldde, ziet coöperatie-voorzitter Jos van Wijk uit Apeldoorn als een poging om zijn club in diskrediet te brengen. ,,Ontoelaatbare framing."