Archieffoto.
Volledig scherm
Archieffoto. © epa

'Zelfmoordaanslagen te vrezen in ons land'

Nu twee Nederlandse jihadisten zelfmoordaanslagen hebben gepleegd in Irak en Syrië, is de vrees gerechtvaardigd dat dit soort terreur ook ons land kan raken. Dat stelt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de universiteit van Leiden.

'De AIVD waarschuwt al langer dat Nederlandse jihadisten zo radicaliseren, dat ze bij terugkeer een gevaar kunnen vormen voor onze maatschappij. Dat blijkt niet voor niets te zijn. Dit is een volgende stap.'

Twee zelfmoordaanslagen
Bij de presentatie van het jaarverslag van veiligheidsdienst AIVD maakte minister Ronald Plasterk bekend dat vorig jaar twee Nederlanders zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. In Irak richtte een strijder van ISIL zich met een rugzak op een burgerdoel, in Syrië sloeg een polderjihadist van Al Nusra toe met een autobom. Beide groeperingen zijn gelieerd aan de terreurbende al-Qaida. De AIVD wil niet zeggen hoeveel slachtoffers er zijn gemaakt.

Het valt Bakker op dat groeperingen die de jihad in Nederland verheerlijken, geen melding hebben gemaakt van deze aanslagen. 'Misschien gaat het hen ook een stap te ver, dat zal snel blijken. Dit lokt ongetwijfeld een nieuwe religieuze en politieke discussie uit.'

De problemen met jihadisten worden groter, signaleert Bakker. De hoogleraar wijst ook op Khalid K. uit Almere, die trots poseerde met een afgehakt hoofd. Hij mag de komende 20 jaar Nederland niet in.