Volledig scherm
Een prototype van Google's zelfrijdende auto's. Ze rijden al op de wegen van Californië om de technologie te testen © REUTERS

Zelfrijdende auto moet straks ook rijbewijs halen bij CBR

Als de komende jaren de zelfrijdende auto de weg op mag, moet deze auto eerst rijexamen doen. Wordt dat naar behoren afgelegd, dan krijgt het autonoom rijdende voertuig een rijbewijs S, waarbij de S staat voor software. Mogelijk moet ook de eigenaar van de auto een extra examen afleggen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de dienst wegverkeer RDW en RobotTuner, een bureau in Wageningen dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie in de mobiliteit, werken samen aan het zogeheten 'Software Driving License Project'. Morgen presenteren ze de meest recente ontwikkelingen op dit gebied tijdens een congres op de Nationale Rijschooldag in Drunen.

Volgens de partijen is voor het toekomstige praktijkexamen van de autonoom rijdende auto een nieuwe manier van beoordelen nodig. Die moet niet alleen zijn gebaseerd op de techniek in de wagen, maar ook op de software waarin data zijn verwerkt gebaseerd op menselijk gedrag in het verkeer.

Het is de bedoeling dat het nieuwe rijbewijs eerst nationaal wordt opgezet, gevolgd door een internationaal toelatingsproces. Het CBR wil de digitale beoordelingsmethodiek in de toekomst niet alleen voor intelligente machines, maar mogelijk ook voor menselijke bestuurders gaan hanteren.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een concept zelfrijdende auto van VW. © VW

Beginnersrijbewijs

En er is nog meer nieuws over rijbewijzen. Het kabinet wil het beginnersrijbewijs voor startende automobilisten handhaven, ondanks dat het bewezen niet erg effectief is. Dat schrijven ministers Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het beginnersrijbewijs is in 2002 ingevoerd om beginnende bestuurders veiliger te laten rijden. Wie op 16 of 17 jarige leeftijd slaagt, geldt zeven jaar lang als beginnende automobilist, bestuurders die vanaf 18 jaar voor het eerst het roze pasje halen zijn dat voor vijf jaar. Als zij ze binnen die tijd twee ernstige verkeersovertredingen begaan, kunnen ze het rijbewijs kwijt raken.

Onderzoek wijst echter uit dat de regeling niet goed werkt. Onderzoekers twijfelen of het een grote bijdrage levert aan de verkeersveiligheid. Desondanks blijft het beginnersrijbewijs bestaan.

Verbeteringen

De ministers vinden het desalniettemin belangrijk dat de ,,selectie die door de beginnersregeling plaatsvindt blijft bestaan, ook al is het bereik beperkt". Verder wordt de regeling zoveel mogelijk verbeterd. Ook kijken ze naar alternatieve maatregelen. Daarmee komen ze dit jaar nog.

Kijk hier naar de zelfrijdende 'Urbanetic' van Mercedes-Benz: