Volledig scherm
Henk Krol is bezig een comeback in de politiek te maken. © ANP

Zelfs de seksshop van Henk Krol kreeg subsidiegeld

Bedrijven van Henk Krol hebben jarenlang lukraak subsidiegeld gebruikt dat eigenlijk bedoeld was voor specifieke projecten aangewezen door het ministerie van Onderwijs. Zelfs facturen voor de IT-ondersteuning van Krols seksshop Gaytel werden betaald uit het subsidiepotje.

Dat blijkt uit documenten in het bezit van het AD. Het ministerie van Onderwijs stelde tonnen beschikbaar aan Krols Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele  jongeren op te zetten, 18min.eu. Vrijwel meteen zette Krol dat geld in om openstaande rekeningen van zijn bedrijven te betalen.

Facturen
Zo schreef Krol in augustus 2008 een mail aan Roel Derckx van het IT-bedrijf Aleto dat klaagde over onbetaalde facturen: 'Beste Roel, Tot mijn vreugde kan ik je melden dat het ministerie heeft besloten onze internetactiviteiten te gaan subsidiëren. Daarmee kunnen ook jouw rekeningen worden voldaan. Wat we wel nodig hebben zijn nieuwe facturen. Niet gericht aan de Gay Krant, de Best Publishing Group of Gaytel (de sekswinkel, red.), maar aan de Stichting. Dit om te kunnen voldoen aan de subsidievoorwaarden.'

In werkelijkheid waren de subsidies helemaal niet bedoeld voor alle internetactiviteiten, maar alleen voor 18min.eu. Derckx van Aleto, dat de IT-ondersteuning deed voor alle bedrijven van Krol, bevestigt dat hij alle rekeningen tussen 2008 en 2013 steeds naar SVGK stuurde. Hij ging er vanuit dat het zo afgesproken was met het ministerie. 'Het was één potje.'

Pinautomaat
In een schriftelijke reactie gaat Krol niet in op de mail. Volgens hem waren een medewerker en de boekhouder verantwoordelijk voor 'de financiële kant van de zaak'. De bedrijven van Krol blijken de subsidiepot als een soort pinautomaat te hebben gebruikt. Steeds als Onderwijs het geld overboekte, verdween  het geld meteen naar de rekening van de bedrijven. Dat is ook vastgesteld door de curator, die de faillissementen van Krols bv's onderzoekt. 

'Gebleken is dat Best Publishing Group (Krols bedrijvengroep, red.) in de periode voorafgaand aan het faillissement met name werd gefinancierd via de SVGK. De curator heeft geconstateerd dat hiervoor geen facturering heeft plaats gevonden.' Hoewel de curator geen facturen heeft gevonden, werden er bij het ministerie wel heel specifieke facturen ingeleverd om de subsidies te rechtvaardigen.

Dikke duim
Uit mailverkeer tussen een adviseur en medewerker van Krol blijkt hoe die tot stand kwamen: 'De uurprijs heb ik maar even uit m'n dikke duim gehaald maar daar kunnen we natuurlijk alle kanten mee op. Ik ben uitgegaan van circa 60 uur omdat dat een redelijk aantal uren lijkt.. Maar als jij denkt dat het minder is dan maak je gewoon de uurprijs hoger of juist andersom...'

In 2013 is Krol onder druk van de overige bestuurders uit de stichting gezet. 'In strijd met de statuten heeft Henk alles buiten ons om gedaan,' aldus Peter Derksen, die zich in 2011 liet overhalen om in het bestuur zitting te nemen. 'Nu mogen wij de rommel opruimen.'

Aansprakelijk
Er zijn nog steeds openstaande rekeningen en de accountant weigert vooralsnog het laatste jaarverslag goed te keuren. Het achtergebleven bestuur heeft Krol in een aangetekende brief laten weten dat ze hem persoonlijk aansprakelijk stellen voor alle schade.

Krol zegt nog steeds er samen met overgebleven bestuurders uit te willen komen. 'Het is van belang dat al het goede werk van de SVGK, de jarenlange succesvolle strijd, niet wordt bezoedeld.' Volgens het voormalig Kamerlid van 50Plus zijn de overgebleven bestuurders van de stichting nooit op zijn toenaderingen ingegaan.