Volledig scherm
Bouwvakkers werken aan de zendmast in het Drentse Hoogersmilde. De zendmast wordt na een verwoestende brand in juli vorig jaar herbouwd. © anp

Zendmast Hoogersmilde bereikt hoogste punt

De zendmast in Hoogersmilde is weer op hoogte. Vandaag werd het laatste mastdeel geplaatst door een helikopter van een gespecialiseerd Zwitsers bedrijf. De nieuwe mast meet 303 meter, een paar meter meer dan de mast die vorig jaar juli na brand instortte.Dat meldde bouwer VolkerWessels Telecom vandaag.

De heli heeft vanaf begin mei zo'n 75 vluchten gemaakt om alle mastdelen van 4000 kilo elk en de tuidraden waarmee de mast aan de grond wordt verankerd, op hun plaats te brengen. Het eerste deel werd begin mei geplaatst, het laatste dat maandag de lucht in ging was een 20 meter lange mast van Digitenne.

In de nieuwe mast zitten 120 antennes die, om de herbouw te versnellen, vooraf in de mastdelen waren gemonteerd. De grootste klus is nu het trekken van de kabels, met een totale lengte van 6 kilometer. In augustus moet de tv-toren operationeel zijn en heeft Noord-Nederland weer een normale ontvangst van radio en televisie. De noodmast die na het instorten van 'Hoogersmilde' op de Johan Willem Frisokazerne werd geplaatst, was 100 meter hoog en had onvoldoende bereik.