Volledig scherm
© ANP

Zes demonstranten aangehouden bij proces Wilders

Zes mensen die onderweg waren naar het proces tegen Geert Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol zijn aangehouden door de marechaussee. In hun voertuigen werden pepperspray en messen gevonden.

Volledig scherm
© ANP

De zes, verdeeld over drie voertuigen, waren op weg om te demonstreren voorafgaand aan het proces tegen Geert Wilders. Het zestal is meegenomen om proces-verbaal op te maken.

Wat de zes aangehouden mensen precies van plan waren is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of het om aanhangers van Geert Wilders gaat, of dat het juist tegenstanders van de PVV-politicus zijn. 

Varkens
In totaal verzamelden zich zo'n honderd demonstranten van de anti-islambeweging Pegida voor de rechtbank,sommigen tooien zich in mutsen in de vorm van varkenskoppen met de bedoeling daarmee moslims te beledigen. In de Islam gelden varkens als onreine dieren. Ook dragen de Pegida-aanhangers vlaggen bij zich met daarop een foto van Wilders en de tekst: Wilders for president.

Er is veel beveiliging rond de rechtbank. Er zijn marechaussees en politiemensen aanwezig op verschillende plekken. Op de toegangsweg naar het complex worden auto's gecontroleerd.

De demonstranten willen hun steun betuigen aan Geert Wilders. De beweging had van te voren opgeroepen tot een demonstratie.