Volledig scherm
© epa

Zes gouden regels voor de perfecte oliebol

OliebollentestOliebollenbakker Richard Visser uit Rotterdam mag zich de beste van het land noemen. Waarin schuilt zijn 'geheim'? De oliebollenmagiër vertelt in zes stappen hoe je een perfecte oliebol maakt.

Volledig scherm
© AD

1. Weeg de ingrediënten zorgvuldig af. Dat zorgt voor identieke beslagen. Een 'handje zout' toevoegen is vragen om moeilijkheden.

2. Roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in melk of water.

3. Was de vulling zorgvuldig en droog krenten en rozijnen daarna goed af.

4. Verdeel de vulling gelijkmatig en in voldoende hoeveelheid door het beslag. Zorg dat de hoeveelheid vulling in balans is. Ook hier geldt: overdaad schaadt.

5. Laat het beslag op een temperatuur van 27 graden ongeveer 3 kwartier rijzen.

6. Bak de oliebollen gedurende 8 minuten bij een temperatuur van 180 graden.

Het AD publiceert vandaag de volledige uitslag van de Oliebollentest 2013. Vanaf 17.00 uur is deze op AD.nl te raadplegen.