Volledig scherm
In juni hielden kennissen en buurtbewoners een stille tocht voor Rinia Chitanie. © JEAN-PIERRE JANS

Zes jaar cel en tbs voor verkrachting en doodslag Amsterdamse Rinia (68)

De 21-jarige Huruy G. is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar wegens verkrachting, mishandeling en doodslag van de 68-jarige voormalig defensiearts Rinia Chitanie op 21 april vorig jaar.

Volgens de rechtbank is G., die uitgebreid is onderzocht in een kliniek, sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De Eritrese statushouder had volgens de deskundigen last van een psychose ten tijde van het voorval. Hij woonde ruim vijf jaar in Nederland en bekende vrij snel na zijn aanhouding dat hij de vrouw heeft verkracht en mishandeld.

De broer, zus en enkele nichtjes van Chitanie zijn naar de uitspraak gekomen. ,,We hoorden als familie in etappes hoe ernstig het was. Eerst vernamen we dat ze was aangevallen en gedood. Daarna vertelden ze dat mijn zus mishandeld was, dat haar ribben en oogkassen waren gebroken en haar hersenen waren beschadigd. En tenslotte hoorden we dat ze was verkracht,” zegt Rinia’s broer Kenneth Chitanie (65). ,,Het had een enorme impact op ons. Onze dochter kreeg een inzinking. Ik had slapeloze nachten, ik herbeleef het allemaal.” 

,,Toen ik de dader zag, dacht ik: jij hebt zoveel ellende veroorzaakt. Je hebt willens en wetens alcohol gebruikt, terwijl dat sterk was afgeraden. Hij kwam hier voor een beter leven maar bouwde alleen maar een crimineel dossier op. Dan is hij hier een ongewenste vreemdeling en moet hij waarschijnlijk weg uit Nederland.”

Rinia Chitanie werkte als verzekeringsarts bij UWV en als defensiearts. “Ze is nog na haar pensioen gebeld of ze weer wilden werken omdat er een tekort aan artsen was bij het UWV, maar ze wilde van het leven genieten.”

Het OM eiste tegen G. tbs met dwangverpleging en een onvoorwaardelijke celstraf van zeven jaar.

De zaak had, aldus de rechtbank, ernstige impact op de buurt. Er werd een stille tocht gehouden en er zijn Kamervragen gesteld.

  1. LIVE | Minister noemt coronavirus ‘reëel risico’ en sluit ‘drastische maatregelen’ niet uit

    LIVE | Minister noemt coronavi­rus ‘reëel risico’ en sluit ‘drastische maatrege­len’ niet uit

    Een Duitser bij wie gisteren het Covid-19-virus werd vastgesteld en waarvan bleek dat hij in Limburg is geweest, was toen nog niet besmettelijk aldus het RIVM. In Duitsland wordt naarstig gezocht naar mensen die met hem en zijn vrouw in contact kwamen. Een militair van de Luftwaffe raakte mogelijk besmet. 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife blijken niet besmet, maar zitten wel 14 dagen in quarantaine. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.