Volledig scherm
Het monumentje voor twee Poolse wandelaars die op 30 mei 2014 in Hellevoetsluis werden doodgereden, met fotootje van slachtoffer Sylwia Leśnik. © AD/Peter Winterman

Zes maanden cel geëist tegen doodrijdster met epilepsie

Emotionele zittingHet Openbaar Ministerie heeft 6 maanden celstraf geëist tegen Julia H. en een ontzegging van haar rijbevoegdheid voor 5 jaar. De vrouw uit Rockanje reed in 2014 de Polen Sylwia Leśnik en Grzegorz Kumela dood op een weg in Hellevoetsluis. H. kampt met epilepsie. Ondanks haar aandoening en het al eerder veroorzaken van zeven andere ongevallen, kroop ze steeds weer achter het stuur van een auto.

Julia H. moest vandaag voorkomen in de rechtbank van Rotterdam. De Officier van Justitie rekent haar zwaar aan dat ze ondanks haar epilepsie toch steeds ging autorijden. Ook was H. tegenover het CBR niet eerlijk over haar aandoening toen zijn haar rijbewijs opnieuw aanvroeg. Zo loog ze over de periode dat ze geen aanvallen meer had gehad.

Door de jaren heen veroorzaakte Julia meerdere ongelukken. Ze zijn niet op de vingers van één hand te tellen. ,,Ze weet niet eens precies welke auto en welke boom bij welk ongeluk horen'', aldus de officier, die het een ‘godswonder’ noemde dat H. niet nog meer ongevallen had veroorzaakt. ,,Ik kan er niet bij dat ze over epilepsie, als het gaat om autorijden, haar schouders ophaalt.''

Onverschillig

De officier refereerde daarbij aan het verweer dat H. vandaag in de rechtbank hield. Ze reed op 30 mei 2014 in Hellevoetsluis de Polen Sylwia (23) en Grzergorz (29) dood na een epileptische aanval. ,,Ik wist niet wat epilepsie was'', zei H. vanmiddag in de rechtbank. De 52-jarige vrouw uit Rockanje stapte keer op keer achter het stuur van een auto ondanks haar aandoening en wekte in de rechtszaal de indruk niet echt te hebben willen weten wat epilepsie was. H. wilde vooral blijven kunnen autorijden. Ze had haar auto onder meer nodig om bij haar werk, ze werkte bij de douane, te komen. Als anderen zich ermee bemoeiden, stelde ze dat die mensen niet medisch onderlegd waren.

De vrouw gaf voor de rechter in Rotterdam toe dat ze nogal onverschillig is en dat daar een medische verklaring voor is, namelijk haar epilepsie. ,,Voelt u zich schuldig?'', vraagt de rechter haar. ,,Eigenlijk niet'', zegt Julia. ,,Want ik was me er niet van bewust. Al klinkt dit heel naar en ik vind het ook verschrikkelijk wat er is gebeurd.''

H. heeft de epileptische aanvallen sinds ze in 1992 door een paard tegen haar hoofd werd getrapt. Ze is onderzocht en heeft een syndroom dat er onder meer voor zorgt dat ze beperkt normbesef heeft en weinig zelfreflectie. Een gevolg van haar hersenschade.

Fataal

Sylwia overleed op 30 mei 2014 meteen door de klap. Haar landgenoot Grzegorz, in dezelfde kas in het Westland werkzaam als Sylwia, overleed een paar uur later aan  zijn verwondingen in het ziekenhuis. 

H. verloor na de klap de macht over het stuur en kwam in de sloot naast de weg terecht. Ze werd door voorbijgangers uit haar auto bevrijd en meegenomen naar het politiebureau. Vermoedelijk was een epileptische aanval bij H. de oorzaak van de botsing.  

De uit Polen overgevlogen familie van Sylwia en Grzegorz was vandaag aanwezig in de rechtbank. De moeder van de Poolse bezocht gisteren voor het eerst de plek waar haar dochter werd doodgereden. Tijdens de zitting werd de vrouw meermalen overmand door emoties. Zij en de broer van Sylwia lazen een slachtofferverklaring voor. Daarin wordt duidelijk hoe moeilijk de nabestaanden het hadden met de plotselinge dood van hun dochter en zus. De moeder probeerde eindeloos en tegen beter weten in haar dochter te bellen. ,,Zo graag wilde ik haar warme stem horen.''

De familie van Sylwia hoopt dat de 'absurd lage straffen in Nederland' waarover ze hoort niet waar zijn. ,,Deze moordenares moet de cel in.'' Haar broer Pawel had liever gezien dat Julia H. in Polen zou worden berecht, vanwege de zwaardere straffen daar. De nabestaanden eisten ook een schadevergoeding van H. voor allerlei gemaakte kosten voor begrafenis, vliegtickets en hotels, bij elkaar enige duizenden euro’s. 

Volledig scherm
De familieleden van Sylwia, links broer Pawel en in het midden haar moeder. © AD/Marco de Swart

Eerdere ongelukken

Uit onderzoek door deze krant bleek in oktober 2017 dat H. voor het fatale ongeval in 2014 als autobestuurder al betrokken was geweest bij zeven eerdere ongelukken door epileptische aanvallen.

Verslaggever Peter Winterman maakte eerder een reconstructie van de zaak. Deze is hieronder terug te zien.