'Zes mensen in ziekenhuis door hitte tijdens Leiden Marathon'

update/videoTijdens de Leiden Marathon zijn vandaag zes mensen afgevoerd naar het ziekenhuis omdat ze onwel waren geworden. In totaal raakten 25 sporters bevangen door de hitte. 110 mensen liepen blessures op, zo meldt het Rode Kruis. 

De organisatie spreekt berichten dat er mensen zijn gereanimeerd tegen. Wel waren hulpdiensten massaal aanwezig zijn op de Boommarkt en de Aalmarkt in Leiden. Ook ambulances uit andere regio's kwamen richting de stad. Dat gebeurde volgens de veiligheidsregio omdat de hulpverleners de piek in de toestroom van lopers tijdelijk niet aankonden. Inmiddels zijn de meeste ambulances weer vertrokken.

Hollands Midden on Twitter

GRIP1 Leiden Door piek in opvang van lopers liep opvanglocatie over. Daarom ambulances uit buurtregio's gealarmeerd. Situatie in opvang nu rustig, behandel capaciteit is nu voldoende. 4 pers naar z'huis, van reanimatie was geen sprake. 1/2

Volgens AD-verslaggeefster Fleur Reijngoudt, die de halve marathon liep, vielen de deelnemers in de laatste honderden meters 'bij bosjes' uit. ,,Ik moest 300 meter voor de finish nog uitwijken voor een ambulance die het parcours op kwam. Langs de route lag een meisje in stabiele zijligging op de grond."

Zelf kreeg ze het vanaf 3 kilometer voor de finish 'echt zwaar'. ,,Ik werd steeds lichter in mijn hoofd en toen ik over de finish kwam dacht ik dat ik of ging flauwvallen of moest spugen. Maar na een glaasje water en een stukje banaan ging het weer."

Hulppost

Ook verslaggever Raymond Boere is ter plaatse. Hij zag dat meerdere deelnemers vanaf ongeveer 1 kilometer voor de finish begonnen uit te vallen. Inmiddels is er een hulppost ingericht, met zeven ambulances. Ook acht politiemotoren zijn ter plaatse. De brandweer had een watergordijn ingericht op de Boommarkt.

Leiden Marathon on Twitter

Vooralsnog wordt de start van de 10KM uitgesteld tot 15.00 uur. Nadere info volgt.

Volledig scherm
Hulpdiensten zijn uitgerukt nadat meerdere hardlopers onwel werden tijdens de Leiden Marathon © Raymond Boere
Volledig scherm
Hulpverleners bekommeren zich om onwel gelopen hardlopers © AS Media

Maatregelen

De organisatie had de lopers van te voren op het hart gedrukt voorzichtig te zien. ,,Start niet te snel, drink voldoende. Zorg goed voor jezelf en voor de ander", communiceerde Leiden Marathon van te voren richting de deelnemers. ,,Wij zullen goed voor jullie zorgen."

Vanwege de hitte zijn wel extra maatregelen genomen. Zo zijn er meer waterposten geplaatst en is de brandweer gevraagd om op verschillende plaatsen voor nevel te zorgen.

Volledig scherm
De deelnemers worden inmiddels nat gesproeid richting de finish © Raymond Boere
Volledig scherm
De brandweer heeft een watergordijn neergelegd in de buurt van de finish © Raymond Boere
Volledig scherm
Bewoners op de Splinterlaan hadden al eerder door dat lopers het zwaar konden krijgen. Ze maakten van latten en een oude regenpijp een douche © Raymond Boere
Volledig scherm
Nog een hulpvaardige bewoner © Raymond Boere