Volledig scherm
Archieffoto van het politieonderzoek bij restaurant Peacock in Breda. © Videostill Nieuwsuur

Zes mensen 'ten onrechte' veroordeeld voor moord op vrouw uit Breda

Drie mannen en drie vrouwen hebben hoogstwaarschijnlijk ten onrechte jarenlang vastgezeten voor de moord op een vrouw in de keuken van een Chinees restaurant in Breda in 1993. Vandaag krijgt de Hoge Raad van de procureur-generaal het verzoek de veroordeling van 'de zes van Breda' te herzien. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vraagt niet een advocaat of de veroordeelde zelf om een herziening.

Dat meldde Nieuwsuur gisteravond in de uitzending. Het programma noemt de zaak 'de grootste justitiële dwaling in de Nederlandse geschiedenis, vergelijkbaar met de Puttense moord en de Schiedammer parkmoord'.

Het gaat om de moord op de 56-jarige Chinese moeder van de eigenaar van restaurant Peacock in Breda. Het leek erop dat het slachtoffer de daders zelf had binnengelaten. Alleen de inhoud van de gokkast werd meegenomen.

'Valse verklaringen'
De zaak lijkt gebaseerd op valse verklaringen en achtergehouden bewijsmateriaal. Na onderzoek van Peter van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie aan onder andere de VU, en een aantal studenten, bleek dat de verklaringen van de verdachten niet overeenkwamen.

'Ze vertelden de meest bizarre details, die niet konden kloppen. Ze vertelden volslagen tegenstrijdige verhalen. Zo zeiden ze dat er uit de gokautomaat in het restaurant papiergeld was gejat, terwijl er in zo'n soort gokautomaat helemaal geen papiergeld zit', aldus Koppen in Nieuwsuur.

Slecht onderzoek
Volgens Koppen werd geen breed onderzoek gedaan. 'Men geloofde heilig in de informatie van de criminele inlichtingendienst. Als je dan maar lang genoeg gaat verhoren, lukt het uiteindelijk om de verdachten tot een bekentenis te brengen. We kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat de zes niet veroordeeld hadden mogen worden, en de kans is zeer groot dat ze onschuldig zijn. '

Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg ontlastend bewijsmateriaal is, dat door Justitie uit het dossier is gehouden. Daarnaast blijkt uit DNA-onderzoek dat het DNA afkomstig is van een Chinees persoon, en niet van de zes veroordeelden.