Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Zes ongevallen per dag op springkussens'

Vorig jaar kwam het gemiddeld zes keer per dag tot een ongeval op springkussens in Nederland. Het past volgens RTL Nieuws in een trend dat de laatste jaren aanzienlijk meer ouders en kinderen zich melden bij het ziekenhuis met met ernstig letsel na een val op of van een luchtkussen.

Tien jaar geleden belandden nog 1400 mensen op de eerste hulp na een val op of van een luchtkussen. Dat meldt RTL op basis van cijfers van VeiligheidNL. In 2017 waren dat er zo'n 2200.

EHBO'ers en medewerkers van het Rode Kruis stellen de stijging in de cijfers te herkennen. Als de kinderen op een kussen spelen is er weinig toezicht. Ook worden de kussens met regelmaat op straat gezet en niet op een zachte ondergrond of worden de kussens niet goed vastgezet, zegt Jeanette Heerschop namens de hulporganisatie. 

De verwondingen variëren van hoofdwonden tot botbreuken. Ook dit jaar gebeurden er al diverse ongevallen. In juli viel in Emmen nog een opgeblazen springkussen om. Daardoor raakten zes kinderen gewond. Vijf van de kinderen werden naar het ziekenhuis vervoerd. Één van hen was zwaargewond. De zesde werd toen ter plekke behandeld.

In juni 2015 raakten ongeveer twintig kinderen in Den Bosch lichtgewond. Ook daar viel het kussen om toen ze erop stonden te springen.