Zes procent meer besmettingen, instroom ziekenhuizen op hoogste punt sinds begin januari
VideoDe daling in het aantal nieuwe coronagevallen heeft zich de afgelopen week niet doorgezet. Het aantal nieuwe besmettingen op weekbasis nam met ruim 6 procent toe tot 51.240. Het percentage tests dat positief uitpakt, stijgt verder door naar 9,6 procent. Dat was vorige week 8,9 procent en een maand geleden 7,6 procent. Opnieuw ging bijna een half miljoen Nederlanders naar de teststraat.
In ruim tachtig procent van de gevallen wordt de besmetting, wanneer daarvan een oorzaak te herleiden is, thuis (58,7 procent) of bij bezoek in de thuissituatie (24,9 procent) opgelopen. Dat laatste getal is iets hoger dan de laatste maanden, mogelijk een signaal dat de 1 bezoeker-regeling minder stikt wordt nageleefd. In de zorg vinden amper nog besmettingen plaats.
De meeste besmettingen worden vastgesteld in Zuid-Holland, Oost-Brabant en het noorden van Limburg. Daarmee piekt het virus precies in de gebieden die sinds het begin van de epidemie het hardst zijn getroffen door corona. Mensen ouder dan tachtig en kinderen in de basisschoolleeftijd testten relatief minder vaak positief dan een week geleden, maar bij de leeftijdsgroepen 13 tot 17 jaar en 18 tot 24 was er juist sprake van een stijging.
Het R-getal zit op het meest recente moment waarvoor het berekend kan worden net iets onder de 1. Op 29 maart was het 0,97. Dat geeft aan dat de epidemie op dat moment iets kleiner werd. Dat zegt niet meteen iets over het huidige tempo waarmee het virus groeit of krimpt.
De tekst gaat verder onder de foto
Ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuis- en ic-opnames blijft op een hoog niveau. Gemiddeld komen er dagelijks nu 261 mensen met corona op een ‘normaal’ ziekenhuisbed terecht en 48 op de intensive care. Dat is ongeveer een kwart meer dan een maand geleden. Sinds begin januari was deze instroom niet meer zo hoog.
De bezetting van de ziekenhuizen is nog wel iets lager dan toen. Er liggen nu 2554 mensen met corona in het ziekenhuis, op 5 januari waren dat er 2890 (zie infographic hieronder). Verschil met toen is dat de verhouding tussen normale ziekenhuisbedden en ic-bedden anders is. Op de ic liggen nu 794 coronapatiënten, bijna honderd meer dan toen. Het aantal gewone ziekenhuisbedden dat bezet wordt door een coronapatiënt is nu lager: 1760 tegenover ruim 2100 toen.
De tekst gaat verder onder de infographic
Oorzaak is de vaccinatiecampagne. Vooral veel oudere mensen hebben al één of twee prikken gehad. Zij kwamen voorheen regelmatig in het ziekenhuis terecht, maar zelden op de ic. Daardoor profiteren de klinische afdelingen van de ziekenhuizen al wel van het vaccineren: het aantal 80-plussers op die afdelingen was in maart 16 procent, terwijl in de winter nog 27 procent van de coronabedden op deze afdelingen door deze leeftijdsgroep bezet werd.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De ic's worden pas ontlast als mensen tussen 55 en 75 een prik krijgen. Dat staat voor de komende weken en maanden op de planning, maar dat is de laat om de ic's nu te ontlasten. Om een nieuwe piek op te kunnen vangen, besloten de ziekenhuizen vorige week de capaciteit van de intensive cares uit voorzorg verder uit te breiden.
Het aantal coronasterfgevallen was met 174 voor het eerst in tijden hoger dan een week eerder. Vorige week rapporteerde het RIVM nog 142 doden.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUMColumn9
800 euro voor een maand energie. Hoe dan?!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Bestuurder (36) rijdt dronken door Tilburg, 8-jarig dochtertje is alleen thuis
Een 36-jarige man uit het Belgische Poppel is maandagnacht in Tilburg opgepakt voor het rijden onder invloed. Op het moment dat de man door Tilburg reed, was zijn dochtertje (8) alleen thuis. Haar opa heeft haar thuis opgehaald. -
Nationaal Hitteplan gaat morgen weer in, vooral 75-plussers moeten oppassen
Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf morgen weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen.
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
PREMIUM
Deze wijnboer uit Balkbrug is blij met de hitte: ‘Lopen anderhalve week voor’
,,Het is een superseizoen’’, vindt wijnboer John Huisman uit Balkbrug. De meeste boeren worstelen met de zomerse temperaturen, maar hij juicht de hitte juist toe. Anderhalve week loopt de boerderij voor op de oogst. Toch liggen er ook gevaren op de loer: verbranding en insecten. -
Juli was wereldwijd een van de warmste ooit gemeten
De afgelopen julimaand was wereldwijd een van de drie warmste ooit gemeten. Het was iets koeler dan in juli 2019 en iets warmer dan in juli 2016, meldt de Copernicusdienst voor klimaatverandering (C3S). De gemiddelde temperatuur lag wereldwijd bijna 0,4 graden hoger dan in de periode 1991 tot 2020, die als referentieperiode wordt gebruikt.