Volledig scherm
Leo Kriegsman, hoofd Geologie bij Naturalis met de in Nederland gevonden meteoriet. © arie kievit

Zesde meteoriet ooit in Nederland gevonden

In het Noord-Hollandse Broek in Waterland is begin dit jaar een meteoriet gevonden. Die kwam terecht op een schuurtje en verbrijzelde een dakpan, maakte onderzoekscentrum Naturalis Biodiversity Center vandaag bekend.

Volgens de onderzoekers gaat het om een bijzondere vondst. In de laatste tweehonderd jaar zijn er maar zes meteorieten gevonden in Nederland. De steenmeteoriet heeft een gewicht van ongeveer een halve kilo.

Naar schatting komt er elke drie tot vier jaar een meteoriet van deze grootte terecht in Nederland, maar ze worden meestal niet gevonden. Volgens de wetenschappers van Naturalis komt de meteoriet waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de zon, tussen Jupiter en Mars. In dat gebied zweeft veel ruimtepuin dat soms uit zijn baan raakt door een botsing en daarna, na veel rondjes om de zon, de aarde kan raken.

Vuurbol

De meteoriet viel op 11 januari om 17:09 uur. Een paar seconden daarvoor werd een vuurbol waargenomen door meerdere mensen in Nederland. Zo'n vuurbol is zichtbaar door alle energie die vrijkomt tijdens de val. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten. Daardoor wordt hij steeds kleiner.

De vorige meteoriet die in Nederland werd gevonden viel 27 jaar geleden ook door een dak, in Glanerbrug (Overijssel).

Volledig scherm
April 1990. Een meteoriet heeft een gat geslagen in het dak van de woning van de familie Wichmann in Glanerburg. Bewoonster Siny Nijhof wijst op verzoek van de fotograaf de plek aan. © Reinier van Willigen