Volledig scherm
PREMIUM
Zestien Amsterdamse basisscholen geven volgende week geen les. © ANP

Zestien basisscholen week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’

Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders.

Er is nauwelijks een gaatje te vinden in de agenda van bestuurder Joke Middelbeek. Sinds ze twee weken geleden bekendmaakte dat zestien basisscholen een week geen lesgeven, loopt het storm. Ze geeft interview na interview, moet van alles regelen om de leraren écht rust te gunnen en zorgt waar nodig voor opvang van de kinderen. ,,We hebben voor achthonderd leerlingen een plek kunnen regelen. Ze mogen gratis gaan schaatsen, er zijn allerlei organisaties met activiteiten speciaal voor onze leerlingen. Ik vind het heel mooi dat we ook in de wijk steun krijgen”, vertelt ze.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”