Volledig scherm
De rechtszaal in Breda. © anp

Zeven jaar cel geëist om doodschudden baby Jimmy

LIVE TWITTERHet Openbaar Ministerie heeft vandaag zeven jaar cel geëist tegen een gastmoeder die verdacht wordt van het doodschudden van baby Jimmy. Zij staat vandaag in de rechtbank in Breda terecht. Volg de zitting via tweets van verslaggever Pieter van Klinken.

De vier maanden oude baby overleed in de zomer van 2013, een week na het vermeende geweld door gastmoeder Cora O. Afgelopen najaar werd het onderzoek pas afgesloten. Drie deskundigen bogen zich over de zaak. Twee concluderen dat de baby overleed door het shaken baby syndroom (SBS), de derde biedt ruimte voor een andere doodsoorzaak.

Volgens de officier van justitie heeft Cora O. zich schuldig gemaakt aan doodslag. ,,De baby bleef huilen, ze kreeg hem niet stil en ergens moet het bij haar fout zijn gegaan. Ik kan geen andere conclusie trekken.'' Volgens de OvJ was Cora de enige die op dat moment in huis was. ,,Zij moet het hebben gedaan.'' De verdachte zelf hield tijdens de zitting haar onschuld vol. 

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.