Volledig scherm
PREMIUM
De Oostvaardersplassen bij Lelystad. Het protest tegen het faunabeheer van Staatsbosbheer kwam uit alle lagen van de bevolking en was uiterst fel, constateren deskundigen. © Maarten Hartman

'Zichtbaar dierenleed' maakt discussie Oostvaardersplassen ongekend fel

Zelden is een debat zo verhit geweest als de discussie over de Oostvaardersplassen. Bedreigingen, opengeknipte hekken en wilde acties: twee deskundigen vertellen waarom dit natuurgebied zo veel emoties teweegbrengt. Juist op de dag dat  de provinciale politiek vergadert over de toekomst van het Flevolandse gebied. 

Volledig scherm
Kadavers van herten in de Oostvaardersplassen. © ANP

Historicus en socioloog Bernd Timmerman ziet vier oorzaken voor de enorme aandacht voor de Oostvaardersplassen. ,,Ten eerste zijn mensen de afgelopen jaren dieren anders gaan zien. We beseffen dat dieren gevoel hebben. Kijk naar het Beter Leven-keurmerk, dat goed scoort. Ten tweede is het leed in de Oostvaardersplassen zichtbaar, in tegenstelling tot dierenleed in bijvoorbeeld de bio-industrie en het veetransport.”

Ook de sociale media spelen volgens Timmerman een grote rol. ,,Dat is het derde punt. Een video van een dier dat afgeschoten wordt, gaat razendsnel het internet over. En acties worden snel bij een groot publiek bekend.” De vierde reden is de aanwezigheid van een duidelijke ‘zondebok’. ,,De actievoerders weten bij wie ze moeten zijn; de provincie of Staatsbosbeheer.”