Volledig scherm
© Bram van Rijen

Zieke docent schaadt tienduizenden kinderen

In bijna 1.000 basisschoolklassen zijn afgelopen week problemen ontstaan door afwezige leraren. Dit blijkt uit een peiling van PO in Actie over het docententekort.

Quote

We zijn ons wild geschrok­ken

Jan van de Ven, voorman PO in Actie

De lerarengroep riep haar achterban op een week lang alle problemen met afwezige leraren te melden. Via Facebook stroomden de meldingen binnen. De opbrengst: zeker 78 groepen zijn naar huis gestuurd, 194 in andere klassen neergezet, 220 leerkrachten moesten op hun vrije dag invallen en in nog eens honderden andere gevallen stonden stagiaires, directeuren en onderwijsassistenten voor de groep. ,,We zijn ons wild geschrokken'', reageert Jan van de Ven, een van voormannen van PO in Actie.

De actievoerende leraren berekenden dat tienduizenden kinderen vorige week gedupeerd zijn. Zo'n 2.000 kinderen zaten op een schooldag thuis. Maar bij het verdelen van leerlingen over andere klassen zijn de lessen ook voor al die andere groepen minder goed. ,,Vaak gaan ze per vijf naar een andere klas, dus reken maar uit. Een klas van 25 kinderen wordt over 5 groepen van ook gemiddeld 25 kinderen verdeeld'', aldus Van de Ven.

Bovendien zetten basisscholen voor honderden klassen onbevoegde leraren in, zoals onderwijsassistenten en stagiaires. Volgens PO in Actie was vorige week niet uitzonderlijk. Van de Ven: ,,Een schooljaar telt 40 weken. Ik heb geen reden om aan te nemen dat er deze week of volgende maand minder meldingen zijn.''

Angst voor toekomst

Quote

Het lerarente­kort is niet in 2022, dat is nu

Jan van de Ven, voorman PO in Actie

Volgens PO in Actie staat het water bij de basisscholen aan de lippen. ,,Er zijn nu al zo veel kinderen slachtoffer van de situatie. We houden ons hart vast voor wat er gebeurt als het lerarentekort het grootst is'', zegt Van de Ven. Het ministerie van Onderwijs kwam vorige week met nieuwe voorspellingen. Niet in 2020, maar in 2022 wordt de piek van het lerarentekort verwacht. ,,Het lerarentekort is niet in 2022, dat is nu'', stelt Van de Ven.

Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs noemt het gebrek aan leraren een probleem dat zo snel mogelijk uit de wereld moet worden geholpen. ,,De school staat met de rug tegen de muur als er niet genoeg vervangers zijn, maar voor ouders is het ook heel vervelend. Dit gaat echt ten koste van het onderwijs van hun kinderen'', reageert directeur Peter Hulsen.

Zwangerschapsverlof

Sectororganisatie PO Raad vindt dat de regering zo snel mogelijk een uitzondering moet krijgen voor de Wet werk en zekerheid. Daardoor telt een dag invallen als één contract en moeten scholen vervangers sneller in dienst nemen. Omdat ze dat niet kunnen of willen, kunnen ze niet steeds dezelfde invallers voor de klas zetten. Bovendien kiezen vervangers liever voor een langere klus, bijvoorbeeld vanwege zwangerschapsverlof, dan een dagje ziektevervanging. ,,Het is zaak hier snel werk van te maken. Nu zijn leerling en leraar de dupe'', aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad.

Quote

Nu zijn leerling en leraar de dupe

Rinda den Besten, voorzitter PO Raad

Voorstel PvdA, SP en GroenLinks

De drie linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer schieten de leraren te hulp. PvdA, SP en GroenLinks schrijven in een opiniestuk in deze krant dat zij 1,4 miljard euro extra willen investeren. Bij het debat over de onderwijsbegroting, dat vandaag begint, stellen de drie partijen voor om 700 miljoen extra in middelbaar onderwijs te steken en 700 miljoen in de basisscholen.

Omdat er al 270 miljoen euro is uitgetrokken voor een loonsverhoging van basisschoolleraren en 450 miljoen voor het verlagen van de werkdruk, zou PO in Actie daarmee precies het totaalbedrag van 1,4 miljard euro krijgen waar het vanaf het begin om heeft gevraagd.

De drie partijen willen de extra investering betalen door een stokje te steken voor de geplande afschaffing van de dividendbelasting, die ook 1,4 miljard euro zou kosten. De kans dat het onderwijs dat bedrag ook werkelijk krijgt, is klein. PvdA, SP en GroenLinks hebben samen 37 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. De coalitie heeft eerder al aangegeven vast te willen houden aan de afschaffing van de dividendbelasting.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”