Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zieke juf? In de eerste week van februari komt er geen vervanger

Net als de grootste onderwijsvakbond AOb kondigt nu ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) aan actie te voeren. In de eerste week van februari wordt geen vervanging gezocht als een leerkracht zich ziek meldt. Ze willen hiermee onder meer zichtbaar maken dat het regelen van vervanging bij ziekte veel te veel tijd vraagt en veel werkdruk oplevert.

De AVS meldt dat het organiseren van vervanging in deze tijd van oplopende lerarentekorten een grote opgave is’  Andere opties, zoals het verdelen van leerlingen over andere groepen, of interne begeleiders voor de klas zetten, dragen volgens de vereniging niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs. ‘Maar klassen naar huis sturen, betekent dat leerlingen helemaal geen onderwijs krijgen en dat de ouders worden belast’, zo valt er te lezen in de verklaring 

Volgens de belangenvereniging is het tijd dat nu ook de inzet van schoolleiders en ondersteunend personeel aan bod komt. In de cao-onderhandelingen is de AVS naar eigen zeggen solidair geweest met de leraren en zijn de lerarensalarissen flink opgehoogd. Nu vinden ze dat ook bij hen een lagere werkdruk en eerlijke salarissen nodig zijn. 

Actieweek

Vanmorgen werd bekend dat heel het onderwijs plat gaat op 15 maart. Met een landelijke staking, van basisscholen tot aan universiteiten, wordt een nationale actieweek afgesloten met een dag staken. Het zou de eerste keer zijn dat heel het onderwijs het werk neerlegt.  

De AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, ook moet de werkdruk omlaag. 

De landelijke politiek heeft begrip voor de schreeuw vanuit onderwijsland. Maar niet alle partijen staan te juichen bij de keuze van de bonden om weer de barricaden op te gaan.