Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zieke juf? In de eerste week van februari komt er geen vervanger

Net als de grootste onderwijsvakbond AOb kondigt nu ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) aan actie te voeren. In de eerste week van februari wordt geen vervanging gezocht als een leerkracht zich ziek meldt. Ze willen hiermee onder meer zichtbaar maken dat het regelen van vervanging bij ziekte veel te veel tijd vraagt en veel werkdruk oplevert.

De AVS meldt dat het organiseren van vervanging in deze tijd van oplopende lerarentekorten een grote opgave is’  Andere opties, zoals het verdelen van leerlingen over andere groepen, of interne begeleiders voor de klas zetten, dragen volgens de vereniging niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs. ‘Maar klassen naar huis sturen, betekent dat leerlingen helemaal geen onderwijs krijgen en dat de ouders worden belast’, zo valt er te lezen in de verklaring 

Volgens de belangenvereniging is het tijd dat nu ook de inzet van schoolleiders en ondersteunend personeel aan bod komt. In de cao-onderhandelingen is de AVS naar eigen zeggen solidair geweest met de leraren en zijn de lerarensalarissen flink opgehoogd. Nu vinden ze dat ook bij hen een lagere werkdruk en eerlijke salarissen nodig zijn. 

Actieweek

Vanmorgen werd bekend dat heel het onderwijs plat gaat op 15 maart. Met een landelijke staking, van basisscholen tot aan universiteiten, wordt een nationale actieweek afgesloten met een dag staken. Het zou de eerste keer zijn dat heel het onderwijs het werk neerlegt.  

De AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, ook moet de werkdruk omlaag. 

De landelijke politiek heeft begrip voor de schreeuw vanuit onderwijsland. Maar niet alle partijen staan te juichen bij de keuze van de bonden om weer de barricaden op te gaan.

 1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
  PREMIUM
  Video

  Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

  Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’
 2. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.