Volledig scherm
Q-koorts komt van geiten en schapen, maar kan via de lucht op mensen worden overgedragen. © anp

Ziekenhuis behandelt kinderen met Q-koorts: ‘Ik heb gehuild toen ik het hoorde’

UpdateHet Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gaat kinderen onderzoeken die Q-koorts opliepen en last hebben van langdurige chronische klachten. De bedoeling is om te zien of hun klachten worden veroorzaakt door de infectieziekte en of behandeling mogelijk is.

Volgens een woordvoerder kan het bekijken van de kinderen aanleiding zijn voor het ziekenhuis om verder onderzoek te doen naar Q-koorts bij kinderen. Donderdag werd bekend dat de provincie Noord-Brabant 100.000 euro beschikbaar stelt voor onderzoek naar Q-koorts naar kinderen. ,,Maar of dat voldoende is voor onderzoek, is nog wel de vraag", aldus de zegsman.

Volgens de advies- en begeleidingsgroep Q-support is onderzoek hard nodig. ,,Over kinderen met Q-koorts is nog erg weinig bekend. Lang is aangenomen dat kinderen geen langdurige klachten over konden houden aan een besmetting met Q-koorts. Verder onderzoek is dus beslist nodig”, aldus directeur Annemieke de Groot.

De Groot vertegenwoordigt zeventien kinderen en jongvolwassenen met Q-koorts en klachten. Het gaat dan om symptomen zoals ernstige vermoeidheid, spier en gewrichtspijn of een immuunsysteem dat in de war is. Het besluit van het WKZ om hen te gaan bekijken, levert opluchting op bij de kinderen en hun ouders, zegt ze. ,,Het is ook mooi dat ze nu centraal gemonitord gaan worden.”

Mallemolen

Volledig scherm
Naast de 7-jarige Emma van der Pluijm zijn er nog minstens 16 andere kinderen met Q-koorts. © Marc Bolsius

Omdat er bij kinderartsen weinig bekend is over Q-koorts bij kinderen en de gevolgen ervan, zijn veel ouders in een medische mallemolen beland, zegt De Groot. Volgens haar is nog eens vierhonderdduizend euro nodig om gedegen onderzoek te kunnen doen. 

Het initiatief om onderzoek voor Q-koortskinderen van de grond te krijgen komt van Angela van der Pluijm uit Hank, moeder van het 7-jarige patiëntje Emma, en Carla van Mook, zelf ook Q-koortspatiënt. Zij startten een crowdfundingsactie. ,,Ik moest huilen toen ik hoorde dat de kinderen nu een plek hebben waar ze naar toe kunnen”, zegt Van Mook. 

Ook Van Mook benadrukt dat er meer geld nodig is om uitgebreid onderzoek te kunnen doen. ,,Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat deze kinderen ooit wél beter worden.” De crowdfunding gaat dan ook door, laat ze weten. Ook wil ze vier andere provincies waar zeker Q-koortskinderen wonen (Utrecht, Gelderland, Limburg en Friesland) oproepen het Brabantse voorbeeld te volgen. 

Nieuwe cijfers

Het aantal mensen dat aan Q-koorts overleed, werd afgelopen weekend naar boven toe bijgesteld: 95 slachtoffers lieten het leven. De Nationale Chronische Q-koorts Database bracht de nieuwe cijfers naar buiten. Ruim twee jaar geleden werd de balans ook al opgemaakt: toen bleken nog 74 mensen aan Q-koorts overleden.