Ziekenhuis Groningen in shock door telefoonbom complotdenkers: ‘Telefoniste ontdaan naar huis’
bedreigingenMedewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn de afgelopen dagen ernstig bedreigd en agressief toegesproken door complotdenkers. Een oproep op Telegram om het ziekenhuis telefonisch lastig te vallen leidde dinsdagavond tot een telefoonbom die tot op heden voortduurt. Eén van de telefonistes is ontdaan naar huis, meldt een woordvoerder. ,,We laten het hier zeker niet bij zitten. Het is bizar en schandalig.”
Delen per e-mail
Directe aanleiding voor de telefoonterreur is het nieuws dat het UMCG door het ministerie van Volksgezondheid is aangewezen als ziekenhuis waar ‘coronapatiënten kunnen worden geïsoleerd die niet vrijwillig mee willen werken aan isolatie’. Dat maakte coronaminister Hugo de Jonge bekend in de Staatscourant. ,,Vanwege de uitbraak van Covid-19 is het nodig een ziekenhuis aan te wijzen waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie”, valt te lezen.
Misverstand
Volgens het UMCG leidde de bekendmaking tot enige misverstanden in de media en op sociale media. Het gaat hier specifiek om coronapatiënten die een gevaar vormen voor hun omgeving en voor wie gedwongen opname het laatste middel is dat kan worden ingezet om de maatschappij te beschermen, zo legt een woordvoerder uit. ,,De besluitvorming hiervoor ligt bij de Veiligheidsregio, niet bij ons. Ons ziekenhuis bemoeit zich op geen enkele manier met de beslissing om iemand wel of niet gedwongen op te nemen.”
Op dit moment is het UMCG de enige aangewezen locatie waar coronapatiënten gedwongen kunnen worden opgenomen. In verschillende Telegram-groepen trekken complotdenkers hun eigen (verkeerde) conclusies en stellen ze het UMCG aansprakelijk voor ondeugdelijk beleid. Het gaat volgens een woordvoerder om ‘vreselijke scheldkanonnades en ernstige bedreigingen’ die gisteren zijn begonnen. ,,Mensen bellen ons op en gaan tekeer tegen onze telefonistes. In niet bepaald frisse bewoordingen.”
Verschrikkelijk
De zes telefonistes zijn volgens het UMCG best wat gewend. ,,Maar dit gaat echt alle perken te buiten. Het is echt verschrikkelijk wat onze mensen overkomt. Vanochtend belde iemand al voor de vijftiende keer! Werkelijk bizar. Inhoudelijk wordt het nooit. Het begint met schelden en dat houdt niet op tot onze telefonistes de hoorn erop gooien.”
UMCG’ers werden onder meer uitgemaakt voor Hitler en volksverrader. Sommige Telegram-gebruikers gingen zelfs zo ver dat op een gegeven moment de telefooncentrale van het ziekenhuis niet meer te bereiken was. ,,Buitengewoon hinderlijk voor patiënten die een afspraak willen maken. Dit is niet normaal meer”, verzucht de woordvoerder.
Telefoonlijsten
Ondertussen gaan op Telegram zelfs complete telefoonlijsten rond met nummers, waardoor ook medewerkers van andere afdelingen zijn lastiggevallen. Met hen gaat het naar omstandigheden goed, stelt het UMCG. ,,Dit zijn mensen die echt wel tegen een stootje kunnen. Toch zijn ze behoorlijk aangedaan. We hebben veel contact met ze en steunen ze waar mogelijk.” Het UMCG gaat passende maatregelen nemen. ,,Wat we precies gaan doen, zullen we niet uit de doeken doen. Maar weet dat we het hier absoluut niet bij laten zitten.”
Op Telegram roepen complotdenkers elkaar op om te blijven doorgaan met bellen. ,,Als iedereen gaat bellen, is dit een mooi verzet tegen dit regime. We zijn geen China”, schrijft iemand. ,,Dat dit ziekenhuis hieraan meewerkt. Vreselijk.” Anderen schrijven trots te zijn dat ze telefoonlijnen bezet houden. ,,Ze worden gek daar. Heerlijk”, schrijft iemand.
Bedden
Het UMCG benadrukt dat bij een gedwongen opname geen bedden worden opgeofferd voor coronapatiënten. ‘Mocht een besmette coronapatiënt gedwongen worden opgenomen omdat hij een te groot gevaar voor de omgeving is, dan gebeurt dat in isolatie op een beveiligde kamer van de TBC-afdeling van het UMCG in Beatrixoord. Dit is niet van invloed op de zorg voor coronapatiënten in het UMCG of in andere ziekenhuizen’, stelt het ziekenhuis.
Bedreigingen en agressie tegen zorgverleners
Ziekenhuispersoneel heeft steeds vaker te maken met agressie en bezoekers die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Zestig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt dat agressie en wangedrag is toegenomen. Dat bleek in september vorig jaar uit een enquête van beroepsvereniging NU’91 onder 1200 medewerkers en een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.
Een kwart van het personeel gaf aan ook te maken te krijgen met fysiek geweld. ,,Het gaat soms heel ver. Van schelden en dreigementen tot aan duwen, schoppen en slaan”, zei teamleider Michel van Erp van NU’91. ,,In sommige instellingen is de beveiliging opgeschaald.”
De belangenorganisatie sprak de hoop uit dat ziekenhuizen hun medewerkers in bescherming nemen, en dat misdragingen van bezoekers stevig worden aangepakt door justitie. Van Erp: ,,We hopen dat het zorgpersoneel zichzelf blijft uitspreken tegen dit geweld. Elke vorm van agressie richting deze groep is volstrekt ontoelaatbaar.”
Het Haagse ziekenhuis HMC zette in de strijd tegen agressie op corona-afdelingen extra beveiliging in. Het ziekenhuis deeddat na een aantal agressie-incidenten rondom patiënten die naar een ander ziekenhuis moesten worden overgeplaatst.
Waarom geloven mensen in complottheorieën? De Universiteit van Nederland zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FDF daagt D66-lijsttrekker Kaag voor rechter wegens smaad en laster
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) beticht D66-lijsttrekker en minister Sigrid Kaag van smaad en laster en daagt haar op 16 maart voor de rechter. De boeren eisen 50 mille schadevergoeding, omdat ze de FDF onder meer als ‘een soort terroristen’ weggezet zou hebben. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMVIDEO
Roel Maalderink: ‘Voor vragen over de kloof tussen volk en elite ga ik naar een bakfietsbuurt’
Goede kans dat u Roel Maalderink (29) en zijn microfoon zag langskomen in een van die verstrooiende talkshowrubrieken met grappige filmpjes. Voor Voxpop (een afkorting van Vox Populi, de stem van het volk) vraagt hij op straat allerlei mensen naar hun mening. Vanaf vandaag is hij terug op onze site met een speciale verkiezingsreeks. -
PREMIUM
Donorkinderen en ouders naar rechter om identiteit spermadonor: ‘Ik voel me besodemieterd’
Voor de tweede keer in korte tijd stappen donorkinderen naar de rechter om te eisen dat een spermadonor zijn identiteit prijsgeeft. De man beloofde destijds dat zijn donorkinderen mogen weten wie hij is, maar hij wenst nu toch anoniem te blijven. De kinderen en hun ouders willen dat de vruchtbaarheidskliniek en de stichting die alle donoren registreert alsnog zijn gegevens verstrekken. -
PREMIUM
En toen kreeg de viroloog zelf corona
Viroloog en OMT-lid Menno de Jong (58) kreeg zo’n ernstige covid dat hij thuis extra zuurstof nodig had. De wetenschapper was ineens patiënt. ‘Ik ben er nog nieuwsgieriger door geworden.’
-
PREMIUM
Paul Depla over rellen: te weinig inzicht in emoties van tegenstanders corona-maatregelen
De overheid schiet tekort in het in beeld brengen van de onvrede in de samenleving over de coronamaatregelen. Dat zegt de Bredase burgemeester Paul Depla naar aanleiding van de gewelddadige rellen en plunderingen in veel steden afgelopen week. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.