Ziekenhuizen dwingen goedkopere pillen af
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan samen de strijd aan tegen dure geneesmiddelen. Door landelijk ‘de spierballen te laten rollen’ willen ze farmaceuten dwingen de prijzen te verlagen.
1300 patiënten met chronische myeloide leukemie (bloedkanker) slikken hun leven lang dagelijks pillen. Kosten per jaar: 30 miljoen. En dat is maar één aandoening waarbij ziekenhuizen tegen torenhoge tarieven aanlopen. In totaal kosten dure geneesmiddelen hen bijna 2 miljard en gezien de grote hoeveelheid nieuwe medicijnen die eraan komen, stijgt dat bedrag explosief de komende jaren. Om te voorkomen dat patiënten te horen krijgen dat ze niet behandeld kunnen worden, moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars ‘samen hun spierballen laten rollen’ tegenover de farmaceuten, aldus Wouter Bos van het VUmc die namens de academische ziekenhuizen het woord voert. Het akkoord komt vandaag naar buiten.
8 procent
Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ, 80 leden) haakt aan in de samenwerking. ,,Inmiddels gaat 8 procent van ziekenhuizenbudgetten op aan dure medicijnen, voor ziektes als kanker en reuma. Oplopend tot wel een ton per patiënt per jaar. Dat kunnen we nu nog net betalen, maar het eind is in zicht”, stelt een woordvoerder. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de samenwerking goedgekeurd.
De ziekenhuizen – gesteund door de zorgverzekeraars die uiteindelijk de rekening betalen – beginnen met de gezamenlijke inkoop van medicijnen waarvan een aantal soortgelijke alternatieven bestaan. Te beginnen met pillen voor chronische myeloïde leukemie, drie soorten, alle drie duur. Ziekenhuizen kiezen nu zelf welk middel ze voorschrijven. Omdat het per kliniek gaat om enkele tientallen patiënten, is hun onderhandelingspositie tegenover de farmaceut belabberd. ,,We kunnen niet anders dan de prijs slikken”, constateert Wouter Bos. ,,We moeten het dus landelijk zoeken in de kracht van grotere volumes patiënten.”
In de onderhandelingen gaan straks miljoenen om en dus volgt er een officiële aanbestedingsprocedure. Zo worden farmaceuten uitgedaagd om met een gunstige prijs te komen.
Artsen – in dit geval hematologen – benadrukken dat de patiënt ondanks de scherpe onderhandeling altijd het middel krijgt dat het beste bij hem past.
Zowel Zorgverzekeraars Nederland als de ziekenhuizen zien het komende jaar nog geen enorme besparingen. Bos: ,,Dit is het begin, want we gaan dit voor meer geneesmiddelengroepen doen, bijvoorbeeld bij longkanker.” Farmaceuten – vanuit de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen – zeggen hiervoor open te staan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update7
Warmste 14 augustus ooit gemeten is voorlopig laatste tropische dag, maar hittegolf nog niet voorbij
Goed nieuws voor wie naar verkoeling snakt: buien komen onze kant op. Vandaag is nog even doorbijten, maar daarna wordt het langzaamaan koeler in Nederland. Al is na morgen de hittegolf nog niet op zijn einde. -
PREMIUM
Niet verzekerd, nooit door rood lopen: Catharina (20) leeft al sinds haar geboorte illegaal in Nederland
Catharina Araujo Andrade (20) is geboren in het Haagse Bronovo-ziekenhuis en woont bijna haar hele leven in Nederland. Hier ging ze naar school, liep ze haar stage. Maar werken en op vakantie gaan, mag niet. Bij de huisarts moet ze contant afrekenen. Catharina is illegaal en wil dolgraag de Nederlandse nationaliteit. Maar haar aanvraag is afgewezen. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUM27
En weer is er een demonstratie op een viaduct over de A50, maar zijn dit eigenlijk wel boeren?
Ze zwaaien naar automobilisten op de snelwegen, hopen dat die hun boodschap kunnen zien. Alles om zoveel mogelijk Nederlanders te overtuigen van hun boodschap. Deze keer op de viaducten in de buurt van Apeldoorn. Ze ondersteunen de boerenprotesten, maar boeren zijn het niet. Wie zijn het wel? -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
PREMIUMMet video
Op vakantie met de hele beestenboel: 'Laat ze niet thuis, zou geen oog dichtdoen’
De campings staan vol! Maar niet alleen met mensen. Veel baasjes gaan gezellig samen met hun huisdier op vakantie. -
Met video
Code geel voor onweersbuien, maar die brengen nog weinig verkoeling
In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt tot 18.00 uur code geel, net als in Groningen, Drenthe en Friesland. Er is kans op enkele onweersbuien, lokaal met hagel en windstoten van 60 tot 65 kilometer per uur. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.