Ziekenhuizen gaven massaal omstreden malariamedicijn aan coronapatient
Nederlandse ziekenhuizen behandelen coronapatiënten nog steeds met een omstreden malariamedicijn, terwijl uit recente onderzoeken blijkt dat het middel niet werkt en mogelijk zelfs schadelijk is.
Delen per e-mail
Circa tien ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC en Elisabeth–TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, doen mee aan een lopende studie en geven Covid-19-patiënten ook nu nog malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine.
Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt
Uit recente internationale onderzoeken blijkt dat deze middelen niet werken, ernstige bijwerkingen geven en mogelijk zelfs tot extra sterfte leiden. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde ziekenhuizen in maart en april beide middelen bij de behandeling van duizenden coronapatiënten, maar doet dat sinds 1 mei niet meer. ,,We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen. Je kunt je afvragen of het nog ethisch is om dit in studieverband steeds toe te dienen”, stelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
Volgens hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van Wageningen Universiteit moet er geen energie gestopt worden in een middel waarover inmiddels zo veel twijfels bestaan. ,,Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt. Het is kwakzalverij.”
Wondermiddel
Lange tijd leken chloroquine en hydroxychloroquine het wondermiddel. Op basis van hoopgevende laboratoriumresultaten en positieve berichten uit Chinese ziekenhuizen werden de oud-malariamedicijnen opgenomen in het Nederlandse behandelplan van ernstig zieke coronapatiënten.
Tot nu toe werden 11.722 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten malariamedicijn heeft gehad. Ook denkt De Boer dat ‘bijna elk ziekenhuis’ het oorspronkelijke SWAB-advies heeft gevolgd. De voorzitter bestrijdt dat de malariamedicijnen in Nederland tot ernstige gezondheidsschade hebben geleid, omdat bijwerkingen nauwgezet in de gaten werden gehouden.
In Frankrijk en Engeland werden chloroquine-onderzoeken recent stopgezet, vanwege alle twijfels. In Nederland gaat de studie door. De onderzoekers bezweren dat de patiënten geen gevaar lopen.
Lees hieronder hoe ziekenhuisdokters begin maart massaal het advies opvolgden om coronapatiënten te behandelen met een malariamedicijn. Maar het middel werkt niet en doet mogelijk meer kwaad dan goed. ,,Ons advies was géén religie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onroerendezaakbelasting flink omhoog, of valt het mee?
De onroerendezaakbelasting die huiseigenaren aan gemeenten betalen gaat dit jaar met gemiddeld 5,3 procent omhoog, noteert Vereniging Eigen Huis, die eerder al via een petitie aandacht vroeg voor de forse percentuele stijging. Waar komt die stijging vandaan? Vijf vragen en antwoorden. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
19
Ook detailhandel sleept staat voor de rechter: ‘Na verlies van 7 miljard móeten de winkels open’
Brancheorganisatie INretail eist via een kort geding dat de winkels zo snel mogelijk weer (helemaal) opengaan. INretail heeft vanmiddag de dagvaarding de deur uitgedaan en verwacht dat de rechter de zaak volgende week behandelt. ,,Het kan zo niet langer, we verliezen 700 miljoen omzet per week.’’ -
video
Donald Trump: ik slik anti-malariamiddel tegen coronavirus
Donald Trump schuift hydroxychloroquine herhaaldelijk naar voren als mogelijke remedie tegen het coronavirus. Vanavond maakte de Amerikaanse president bekend dat hij al enige tijd het middel als voorzorg gebruikt om de symptomen te onderdrukken, mocht hij corona krijgen. ,,Ik wil dat de mensen van dit land zich goed voelen. Ik wil niet dat ze ziek worden.” -
Nederlands advies na uitspraken Trump: ‘Gebruik geen malariamedicijn tegen corona’
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roept op het malariamedicijn hydroxychloroquine niet zomaar te gebruiken tegen corona. Het CBG reageert daarmee onder meer op de onthulling van de Amerikaanse president Donald Trump, die gisteren stelde dagelijks een combinatie van hydroxychloroquine en zink te slikken.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Dierenbeul martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad
Een dierenbeul heeft zo’n twintig padden gemarteld door ze aan een prikkeldraad rond een weiland te hangen. De dierenpolitie deed de lugubere vondst bij het prikkeldraad in het buitengebied bij Landgraaf (Limburg).