Ziekenhuizen gaven massaal omstreden malariamedicijn aan coronapatient
Nederlandse ziekenhuizen behandelen coronapatiënten nog steeds met een omstreden malariamedicijn, terwijl uit recente onderzoeken blijkt dat het middel niet werkt en mogelijk zelfs schadelijk is.
Circa tien ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC en Elisabeth–TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, doen mee aan een lopende studie en geven Covid-19-patiënten ook nu nog malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine.
Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt
Uit recente internationale onderzoeken blijkt dat deze middelen niet werken, ernstige bijwerkingen geven en mogelijk zelfs tot extra sterfte leiden. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde ziekenhuizen in maart en april beide middelen bij de behandeling van duizenden coronapatiënten, maar doet dat sinds 1 mei niet meer. ,,We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen. Je kunt je afvragen of het nog ethisch is om dit in studieverband steeds toe te dienen”, stelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
Volgens hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van Wageningen Universiteit moet er geen energie gestopt worden in een middel waarover inmiddels zo veel twijfels bestaan. ,,Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt. Het is kwakzalverij.”
Wondermiddel
Lange tijd leken chloroquine en hydroxychloroquine het wondermiddel. Op basis van hoopgevende laboratoriumresultaten en positieve berichten uit Chinese ziekenhuizen werden de oud-malariamedicijnen opgenomen in het Nederlandse behandelplan van ernstig zieke coronapatiënten.
Tot nu toe werden 11.722 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten malariamedicijn heeft gehad. Ook denkt De Boer dat ‘bijna elk ziekenhuis’ het oorspronkelijke SWAB-advies heeft gevolgd. De voorzitter bestrijdt dat de malariamedicijnen in Nederland tot ernstige gezondheidsschade hebben geleid, omdat bijwerkingen nauwgezet in de gaten werden gehouden.
In Frankrijk en Engeland werden chloroquine-onderzoeken recent stopgezet, vanwege alle twijfels. In Nederland gaat de studie door. De onderzoekers bezweren dat de patiënten geen gevaar lopen.
Lees hieronder hoe ziekenhuisdokters begin maart massaal het advies opvolgden om coronapatiënten te behandelen met een malariamedicijn. Maar het middel werkt niet en doet mogelijk meer kwaad dan goed. ,,Ons advies was géén religie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Picnic checkt bezorgauto's na derde brand, vermoedelijk kortsluiting tijdens opladen
Onlinesupermarkt Picnic is een onderzoek begonnen naar haar bezorgauto's, nadat drie elektrische voertuigen gisterochtend in Rotterdam in vlammen opgingen. De brand ontstond door kortsluiting terwijl de bezorgwagens stonden op te laden. Het is de tweede keer in een halfjaar tijd dat er bij Picnic brand ontstaat tijdens het laden van de elektrische boodschappenwagens. -
Nederlands advies na uitspraken Trump: ‘Gebruik geen malariamedicijn tegen corona’
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roept op het malariamedicijn hydroxychloroquine niet zomaar te gebruiken tegen corona. Het CBG reageert daarmee onder meer op de onthulling van de Amerikaanse president Donald Trump, die gisteren stelde dagelijks een combinatie van hydroxychloroquine en zink te slikken. -
video
Donald Trump: ik slik anti-malariamiddel tegen coronavirus
Donald Trump schuift hydroxychloroquine herhaaldelijk naar voren als mogelijke remedie tegen het coronavirus. Vanavond maakte de Amerikaanse president bekend dat hij al enige tijd het middel als voorzorg gebruikt om de symptomen te onderdrukken, mocht hij corona krijgen. ,,Ik wil dat de mensen van dit land zich goed voelen. Ik wil niet dat ze ziek worden.” -
Gewonden bij grote brand in Deventer: ‘Ik hoorde m’n huisgenoot schreeuwen’
Vannacht is er een grote brand uitgebroken in het historische centrum van Deventer. Daarbij is de woning boven de voormalige fotozaak Hekkert volledig uitgebrand. Na enkele uren blussen is de brand nu onder controle, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Er zijn twee gewonden naar het ziekenhuis overgebracht.
-
Met video
Weer logo Extinction Rebellion aangetroffen bij brand, meerdere pick-up trucks verwoest
Bij autobedrijf Millbrook's op de Ambachtsstraat in Nuland woedde maandagochtend een grote brand. Op een van de Amerikaanse pick-up trucks van de autohandelaar is het logo van Extinction Rebellion gespoten. Dat is afgelopen tijd vaker gebeurd bij autobranden in Brabant. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.