ZZP'er Jan, werkzaam als verpleegkundige via Pidz serviceburo voor zorg & welzijn, helpt een client met steunkousen in een aanleunwoning.
Volledig scherm
ZZP'er Jan, werkzaam als verpleegkundige via Pidz serviceburo voor zorg & welzijn, helpt een client met steunkousen in een aanleunwoning. © ANP

'Ziekenhuizen in de knel door toename zzp'ers'

Steeds vaker nemen werknemers in de zorg ontslag om daarna als zelfstandige aan de slag te gaan. In de eerste negen maanden van dit jaar schreven zo’n 10.000 mensen zich als zorg-zzp’er in bij de Kamer van Koophandel, 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de krant zijn het vooral mensen die het gehad hebben met de werkdruk, de administratieve lasten en de omstandigheden bij hun werkgever. Als zzp’er zijn ze juist steeds meer in trek, aangezien in de zorg sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Ze kunnen daardoor hoge tarieven vragen.

De ontwikkeling stelt zorginstellingen voor hoge loonkosten. In 2017 liepen de kosten voor het inhuren van zzp’ers in ziekenhuizen en gehandicaptenzorg met ruim 17 procent op, in de ouderenzorg met 16,4 procent en in de ggz met 11 procent. Ook is het met een slinkend bestand aan vaste medewerkers steeds moeilijker om werkroosters rond te krijgen.

Niet leuk

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt de ontwikkeling ,,niet leuk’' te vinden. ,,Hierdoor wordt de werkdruk voor de collega’s die zzp’ers achterlaten alleen maar hoger. En ze benadelen werknemers in loondienst die wél bereid zijn om lastige diensten te draaien’', zegt een woordvoerder van het ziekenhuiskoepel.

Ook komt de continuïteit van de zorg en patiëntveiligheid volgens hem in gevaar. ,,Zzp’ers kennen de teamleden en de patiënten niet. De kans op een slechte samenwerking neemt daardoor toe. Dat brengt risico’s met zich mee’', aldus de zegsman.

Daarnaast worden ziekenhuizen door de inhuur van dure zzp’ers volgens hem op hoge kosten gejaagd. Die hoge loonkosten, als gevolg van een personeelstekort, hebben bij het MC Slotervaart in Amsterdam geleid tot de huidige financiële problemen. Dat ziekenhuis heeft samen met vier Flevolandse ziekenhuizen dinsdag uitstel van betaling aangevraagd.

Gisteren werd bekend dat het MC Slotervaart bijna failliet is. Bekijk hieronder de nieuwsvideo: