Ziekenhuizen stoppen met studie naar malariamedicijn tegen corona
De Nederlandse studie waarbij coronapatiënten werden behandeld met twee malariamedicijnen is definitief stopgezet. De onderzoekers zijn het vertrouwen kwijt dat de middelen, waar hoge verwachtingen over waren, een gunstig effect laten zien.
Delen per e-mail
Circa tien ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC en Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, deden mee aan de studie naar chloroquine en hydroxychloroquine, die op 15 april van start ging. Enkele tientallen patiënten namen deel.
Twee weken geleden werd de studie tijdelijk stilgelegd na een publicatie in medisch vaktijdschrift The Lancet waarin werd geconcludeerd dat de middelen zouden leiden tot meer sterfgevallen. Die publicatie – en harde conclusie – is inmiddels ingetrokken, maar de Nederlandse onderzoekers hebben gisteravond alsnog besloten om de studie te beëindigen. Ook wereldwijd is een aantal soortgelijke studies stopgezet.
Twijfels over werkzaamheid
Het onderzoek in Mexico of New York voortzetten is niet goed te doen. De situatie is daar nu te hectisch
Het stoppen van de Nederlandse Archaïd-studie heeft een aantal redenen, zegt Andy Hoepelman, projectleider en hoofd van Infectieziekten in het UMC Utrecht. In een recente Engelse studie waarbij 1500 coronapatiënten hydroxychloroquine kregen en 3500 anderen niks, was er geen verschil te zien tussen beide groepen. ,,Die data zijn nog niet naar buiten, maar zijn wel met ons gedeeld. We hebben daarop gezegd: we moeten oppassen dat we niet te veel energie gaan stoppen in een studie waarvan we nu al twijfels hebben of het middel werkt. Misschien laat het een klein beetje effectiviteit zien, maar het wordt geen homerun’’, vertelt Hoepelman.
Ook zijn er momenteel te weinig coronapatiënten om een groot onderzoek van ten minste duizend deelnemers te kunnen verrichten. ,,Ook tijdens een tweede golf denken we niet dat we dit aantal deelnemers halen, omdat er regionaal of landelijk snel maatregelen zullen worden genomen bij een uitbraak.” De financierder van de studie, ZonMw, trok 5,5 miljoen euro subsidie uit voor acht onderzoeken naar corona, waaronder deze studie.
Hoepelman heeft nog geprobeerd om zijn studie voort te zetten in New York en Mexico, waar momenteel veel coronabesmettingen zijn, maar dat idee strandde snel. ,,Je wilt de onderzoekers in de ogen kunnen kijken en de protocollen bespreken, maar de situatie is daar nu te hectisch.”
Massaal gevolgd
Er is veel te doen geweest om de malariamedicijnen. Aan het begin van de coronacrisis in Nederland, begin maart, adviseerde een landelijk expertteam, genaamd SWAB, de ziekenhuizen om de middelen te geven aan coronapatiënten die een milde of ernstige infectie hadden. Proeven in het laboratorium waren veelbelovend en de middelen leken te helpen bij Chinese patiënten. Het landelijk advies werd massaal opgevolgd en vele duizenden patiënten slikten de medicijnen, bleek uit inventarisatie van deze krant.
Gaande de crisis ontstonden twijfels of het middel überhaupt werkte en mogelijk zelfs meer kwaad dan goed zou doen. De malariamedicijnen kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken – een bekende bijwerking – met in sommige gevallen een dodelijke afloop. In de Engelse Recovery-studie waar Hoepelman veel waarde aan hecht zijn geen extra sterfgevallen gezien onder de patiënten die hydroxychloroquine kregen. Ook in Nederland hebben patiënten volgens de Utrechtse projectleider geen gevaar gelopen, doordat zij met hartfilmpjes in de gaten werden gehouden. Wereldwijd schoten de verwachtingen van dit middel alle kanten op: van ‘hoopgevend’, naar ‘omstreden’ en weer terug naar ‘twijfelachtig’.
Remdesivir
De Nederlandse studie ging van start toen er al twijfels over deze middelen bestonden en de ergste piek in ons land voorbij was. Hoepelman: ,,De studie eerder opzetten ging niet, vanwege de subsidie die moest worden aangevraagd en de toetsing door de medisch ethische commissie.” Ook na de betwiste Lancet-studie stopten de onderzoekers niet meteen. Het zijn vooral de nieuwe inzichten dat het middel niet doet wat het beloofde én het gebrek aan patiënten waardoor Hoepelman niet verder wil.
De onderzoekers hebben momenteel hogere verwachtingen van ebolamedicijn remdesivir, die het coronavirus zou weten te remmen. Het middel is echter wereldwijd ontzettend schaars.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMad 75 jaar
Joop schrijft al 25 jaar brieven naar de krant: ‘Als mijn brief niet geplaatst wordt, ben ik nijdig’
Het AD bestaat deze maand 75 jaar. In die tijd is het AD veel meer geworden dan alleen een krant op papier. De hele maand april krijgt u een kijkje achter de schermen. Vandaag: lezersredacteur Peter Grandia ontmoet notoire briefschrijver Joop de Keijzer. -
Opgelet: nieuw bandenlabel vanaf 1 mei
Vanaf 1 mei krijgen banden een nieuw Europees bandenlabel. Dat moet meer duidelijkheid scheppen met betrekking tot zaken als brandstofverbruik, grip onder natte omstandigheden en geluid. -
LEES TERUG | Leids vaccin versneld op mensen getest, vorstelijke coronaboete voor Belgische prins
‘Maak het openbaar vervoer weer toegankelijk voor iedereen’, klinkt het uit de ov- en reizigershoek. ,,Desnoods met mondkapje’’, zegt Rover-directeur Freek Bos. Het coronavaccin dat door Janssen in Leiden wordt ontwikkeld kan al in juli op mensen worden getest. Dat is eerder dan aanvankelijk werd gedacht. Dit liveblog is nu afgesloten. Het laatste coronanieuws vind je hier. -
Bijna-blunder: ook Rutte wappert met aantekeningen
Nota bene enkele meters van waar Kajsa Ollongren in de fout ging, wapperde demissionair premier Mark Rutte vanavond ook weer met papieren. De VVD-leider stapte naar binnen bij informateur Herman Tjeenk Willink voor zijn gesprek, maar droeg daarbij aantekeningen onder zijn arm die werden vastgelegd door een fotograaf. -
PREMIUMvideo
OM heeft videobeelden van broers in moordzaak Lotte (14) uit Almelo
De twee broers uit Almelo die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een 14-jarige Lotte begin dit jaar, blijven voorlopig nog in de cel. Ze moesten vandaag voor het eerst voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Het ging om een voorbereidende zitting, achter gesloten deuren. Dat is omdat de jongens destijds minderjarig waren. De oudste broer is inmiddels 18 jaar, de jongste is 15.
-
Zo herken je een phishingmail of nepwebsite
Het is inmiddels gemeengoed op internet: phishing. Criminelen doen zich voor als een bank of een andere organisatie, in de hoop je privégegevens of geld afhandig te maken. Hoe herken je zo’n virtuele zwendel? We zetten wat tips op een rij. -
TikTok-ruzie in Helmond: meisje (12) mishandeld, vijf minderjarige meisjes aangehouden
Een 12-jarig meisje is vrijdag 16 april door een groep meisjes van tussen 11 en 13 jaar geschopt en geslagen. Dat gebeurde op de Noord Parallelweg in Helmond. Aanleiding is een vete die is ontstaan door een zogenaamd ‘haataccount’ op het online platform TikTok, meldt de politie. -
hip huis
Een wit huis kil? Niet als je het zo aanpakt
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de ‘kleur’ wit.