Volledig scherm
© Robert Vos

Ziekenhuizen twijfelen over verkoop energiedrankjes

Nederlandse ziekenhuizen gaan zich buigen over de vraag of ongezonde energiedrankjes er nog wel verkocht moeten worden. Aanleiding is een steekproef van voedselwaakhond Foodwatch waaruit blijkt dat de omstreden drankjes in meer dan de helft van de ziekenhuizen verkrijgbaar zijn.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten de kwestie zo zorgelijk te vinden dat het onderwerp op de agenda komt van de eerstvolgende bestuursvergadering. ,,Maar wij kunnen onze leden niet verbieden om energiedrankjes te verkopen, want het zijn frisdrankautomaten van derden. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument en misschien bij de ziekenhuizen om met hun cateraars te gaan praten'', zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Kinderartsen sloegen vorige week nog alarm omdat veel jongeren kampen met serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van de ongezonde drankjes. Volgens de kinderartsen lopen de schadelijke effecten van de energiedrankjes uiteen, van slaapproblemen en hartritmestoornissen tot nierfalen.
 
,,Geheel terecht dan ook dat de kinderartsen hun zorgen uitspreken. Maar wat wekt onze verbazing? In diezelfde ziekenhuizen waar de kinderartsen werken, zien de managers geen probleem in de verkoop van deze ongezonde drankjes in frisdrankautomaten, kioskwinkeltjes en ziekenhuisrestaurants. De omstreden drankjes staan uitdagend uitgestald tussen de warme koeken, swirl-automaten en ander junkfood. Dat kan natuurlijk niet. Ziekenhuizen moeten stoppen met de verkoop van energiedranken'', stelt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch.

Foodwatch is begonnen met een petitie om de ziekenhuizen op te roepen te stoppen met de verkoop van energiedranken.