De uitslaapkamer (recovery-afdeling) van het Amphia Ziekenhuis in Breda is omgebouwd tot nood-ic.
Volledig scherm
PREMIUM
De uitslaapkamer (recovery-afdeling) van het Amphia Ziekenhuis in Breda is omgebouwd tot nood-ic. © Beeld Werkt

Ziekenhuizen zijn voorbereid op code zwart: hoe dicht zijn we dat rampscenario genaderd?

Morgen gaan de terrassen open, maar uit de ziekenhuizen komt de ene na de andere noodkreet. Daar is de voorbereiding op code zwart in volle gang. Hoe dicht zijn we dat scenario genaderd? En hoe zit het met de uitwijkmogelijkheid naar Duitsland?

  1. Brabantse IC-teams sturen brandbrief aan minister De Jonge: ‘We houden het niet vol’

    Brabantse IC-teams sturen brandbrief aan minister De Jonge: ‘We houden het niet vol’

    IC-teams uit tien Brabantse ziekenhuizen hebben een brandbrief gestuurd aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens de intensivisten eist de fysieke en emotionele belasting van coronazorg z'n tol en is de kwaliteit van de zorg in gevaar. Nog verder opschalen van IC-capaciteit is volgens deze Brabantse teams een utopie geworden. ‘De bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we bij de grens zitten’.
  2. Indiase coronavariant is in Nederland, viroloog Koopmans spreekt van ‘topje van ijsberg’

    Indiase coronavari­ant is in Nederland, viroloog Koopmans spreekt van ‘topje van ijsberg’

    Het vliegverbod voor passagiers uit India dat maandagavond ingaat, kan de coronavariant die daar rondgaat niet meer buiten de deur houden. Die is namelijk al hier. In Nederland is de mutatie tot nog toe twee keer opgedoken in de zogeheten kiemsurveillance. Als een virusvariant in die steekproef uit positieve testen opduikt, is dat ‘het topje van de ijsberg’, zegt viroloog Marion Koopmans. Ook in andere Europese landen is variant B.1.617 al herhaaldelijk waargenomen.