Volledig scherm
Angela en Ziggy © Ton van Meulenhof

Ziggy heeft diarree, 140 euro boete voor baasje

Het zieke hondje van Angela van Hoof uit Helmond heeft diarree. En ja, dat laat zich moeilijk met een zakje verwijderen. De stadswacht die haar betrapt, kent geen pardon. Ze krijgt een boete: 140 euro.

Quote

Zo goed en zo kwaad als het ging, heb ik de uitwerpse­len opgeveegd

Angela van Hoof

Van Hoof (54) besloot deze week om haar hondje Ziggy even wat buitenlucht te gunnen. De jack russell lijdt aan een hersenvliesontsteking en heeft door de medicijnen last van diarree. Maar het werd voor Van Hoof een duur uitstapje, vanwege een boete van 140 euro. ,,Belachelijk,'' vindt ze.

Zakje
Van Hoof was net op pad, met de aangelijnde Ziggy, toen hij al zijn eerste noodstop moest maken. ,,Ik nam, zoals altijd, mijn zakje mee'', vertelt ze. ,,Zo goed en zo kwaad als het ging, heb ik de uitwerpselen opgeveegd. Het zakje gooide ik in een vuilnisbak. Daarna ben ik nog even verder gewandeld. Op een grasveldje moest Ziggy alweer poepen.''

Iets verderop stond een wit autootje van 'handhaving' van de gemeente Helmond, met twee stadswachten erin. De toezichthouders zagen het vergrijp van Ziggy. De bestrijding van overlast van hondenpoep, één van de grootste ergernissen, is een speerpunt voor de stadswacht.

Van Hoof: ,,Terwijl we in gesprek waren, poepte Ziggy voor onze neus nog een keer. Ik zei: 'Kijk maar wat eruit komt, dat is toch gewoon water? Ik sta hier echt niet te liegen'.'' Maar de stadswacht was onverbiddelijk: ze krijgt een boete. Volgens de bon heeft ze gezondigd tegen de regel in de Algemene Plaatselijke Verordening 'dat een hond zich niet van uitwerpselen ontdoet'. Ook staat er: 'Tweemaal gepoept, diarree, zakje al gebruikt'.

Crimineel
Van Hoof vindt het 'crimineel'. ,,Ik snap dat die mensen hun werk moeten doen, maar ze waren niet voor rede vatbaar.'' Ze wil bezwaar aantekenen.

De gemeente Helmond, waar de stadswacht onder valt, wil niet op de zaak ingaan. ,,Als bestuur van de stichting houden wij ons niet met individuele zaken bezig. We hebben procedures voor klachtafhandeling afgesproken. Die volgen we.''

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.