Volledig scherm
PREMIUM
Matthijs Meeuwsen stuurt zijn dna naar testbedrijven en krijgt te horen dat hij een verhoogde kans heeft op diabetes type II. Of toch niet? © Desiree Schippers

Zo betrouw­baar is een dna-zelf­test

Voor jou getestBreek ik snel cafeïne af? Heb ik sprintersgenen? Wat is mijn kans op alzheimer? Dna-zelftests beloven het antwoord op tal van vragen. Journalist Matthijs Meeuwsen deed zijn wangslijm op de post. Deze week aflevering 1: lifestyle- en gezondheidstesten.

Mijn dna-monsters zijn nog niet op de post, of ik heb mezelf al beter leren kennen. Gisteren heb ik met wattenstaafjes in mijn mond geschraapt. Vandaag ploeg ik met hondenpoepzakjes om de handen door een prullenbak vol luiers en koffiedrab omdat ik per ongeluk een van de vele registratiecodes heb weggegooid. Eenmaal opgeduikeld, stuur ik mijn buisjes naar vier firma’s die meer over mijn identiteit beloven te onthullen: Analyse Me, iGene, DNA is You en DNAHealthtest.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”