Volledig scherm
Begin 2018 kun je zien hoe giftig een sigaret werkelijk is © ANP

Zo giftig is een peuk écht: schaamlijst voor sjoemelsigaret

Het RIVM komt begin volgend jaar met een ‘schaamlijst’ waarop per merk te zien is hoe giftig een sigaret écht is. 

Het Rijksinstituut gaat de 100 populairste merken die in Nederland te koop zijn, onderwerpen aan de ‘Canadese meetmethode’ die aangeeft dat rokers veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen, dan wettelijk is toegestaan.

Het RIVM deed al onderzoek bij elf sigarettenmerken. In alle gevallen bleek dat de hoeveelheid teer en nicotine die een roker binnenkrijgt, drie tot zes keer hoger is dan de gangbare meetmethode aangeeft. Alle sigaretten komen daarmee boven de wettelijke toegestane hoeveelheden uit. Met name ‘light-sigaretten’ blijken vele malen schadelijker te zijn, dan op de pakjes staat.

Minuscule gaatjes

Quote

We weten eigenlijk al dat de hoeveel­heid giftige stoffen die je binnen­krijgt, veel hoger blijkt te zijn

Reinskje Talhout, RIVM

Het verschil in uitslagen komt door de al veelbesproken minuscule gaatjes in de sigaretten. Door die gaatjes zou je minder schadelijke stoffen inademen, zo wijst de gangbare testapparatuur uit. Maar omdat die apparatuur geen rekening houdt met het feit dat je met je vingers en je mond de gaatjes deels afsluit, inhaleer je in werkelijkheid veel meer.

In zijn laatste dagen als staatssecretaris riep Martin van Rijn vorige week al dat Europa de zogenaamde ‘sjoemelsigaret’ wettelijk moet aanpakken. Ook riep hij op voortaan de Canadese meetmethode te gebruiken, die wél rekening houdt met dichtgeknepen gaatjes. Ook houdt die meetmethode rekening met het feit dat rokers vanwege die gaatjes dieper inhaleren om aan hun behoefte te voldoen.

Hoeveelheid gifstoffen

Het RIVM gaat nu de 100 in Nederland populairste merken testen en de uitslagen publiceren. ,,Maar we weten eigenlijk al dat bij alle merken de hoeveelheid giftige stoffen die je binnenkrijgt, veel hoger zal blijken te zijn,’’ zegt Reinskje Talhout van het RIVM. ,,De huidige meetmethode heeft eigenlijk nooit voldaan omdat het menselijk handelen niet goed wordt weergegeven.''

Advocaat Bénédicte Ficq is namens onder meer KWF Kankerbestrijding een strafzaak begonnen tegen de tabaksproducenten omdat zij al decennialang zouden weten dat de sjoemelsigaret slechter is dan wordt gemeten. Ficq wil dat het Openbaar Ministerie alle merken ‘sjoemelsigaretten’ uit de schappen laat halen, zo lang het onderzoek naar de strafzaak duurt.

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.