Volledig scherm
Fabian de Goede moet twee cavia's rustig houden tijdens de jaarwisseling. © Marco De Swart

Zo komen kat, hond én cavia stressvrij de jaarwisseling door

Oefenen met lawaai kan je huisdier stressvrij door de oudejaarsnacht loodsen. Maar helaas: daarvoor is het nu te laat. Wat kun je nog wél doen om gejank en gepiep te voorkomen?

Het belangrijkste advies van dierenarts Michael Putting is eigenlijk heel simpel: doe zo normaal mogelijk. ,,Je mag je hond best een geruststellende aai over zijn koppie geven als het vuurwerk buiten tekeergaat, maar overdrijf de aandacht niet. Neem hem niet op schoot of mee naar bed."

Wanneer een huisdier voelt dat er iets ongewoons aan de hand is, kan dat zijn angst versterken, legt Putting van Dierenkliniek Rotterdam uit. ,,Dan schrikt hij straks niet alleen van een vuurwerkpijl, maar ook van onweer, een pakketje op de deurmat, de deurbel of een deksel op een pan."

Als huisdieren in paniek raken, kunnen ze gekke capriolen uithalen. Zoals Tristan, de hond van familie De Goede uit Rotterdam, die vorige maand overleed. Tristan plaste elke jaarwisseling tegen de kerstboom en wilde onder geen beding meer naar buiten. Zelfs niet in de eigen tuin. Deze zondag heeft Fabian de Goede (28) zijn handen vol aan twee bibberende cavia's Doutzen en Yari, vernoemd naar het topmodel en de acteur uit Gooische Vrouwen.

De Goede, die tips vroeg op een caviaforum, laat zijn nieuwe huisgenoten geen seconde alleen tijdens oud en nieuw. ,,Nu al springen ze bij elke knal op en maken ze een brommend geluid van angst. Ik kan het niet eens nabootsen, zó gek. Mijn gezelschap maakt ze iets rustiger."

Gordijnen dicht

Quote

Paraceta­mol is vergif voor honden. Het helpt bovendien niet tegen de angst

Michael Putting

De Rotterdammer doet precies wat Putting, van Dierenkliniek Rotterdam, ook aan talloze baasjes adviseerde tijdens vuurwerklezingen: doe de gordijnen dicht, de radio aan, geef je dier zijn favoriete speeltje en blijf in dezelfde kamer. Dat leidt af van de harde knallen en lichtflitsen buiten. Putting: ,,En laat ze zelf een plekje vinden waar ze zich veilig voelen, ook al is dat onder de kast." De dierenarts adviseert het kattenluikje te sluiten voor angstige poezen. ,,Anders rennen ze weg en vind je ze misschien pas weken later terug."

Wie echt stressvrij het nieuwe jaar in wil, moet al komende zomer starten met lawaaioefeningen, adviseert de dierenarts. Dat kan door vuurwerkcd's af te draaien. ,,Voor honden zijn er zelfs trainingen ontwikkeld waar met behulp van trekrotjes de dieren langzaamaan wennen aan de knallen."

Geef je hond of kat in elk geval nóóit paracetamol. ,,Dat is vergif voor ze. Het helpt bovendien niet tegen de angst." Ook middeltjes met acepromazine raadt Putting af. ,,Dat werd voorheen veel gegeven aan honden, maar het drogeert ze. Ze worden sloom, kunnen amper lopen en we weten inmiddels uit onderzoek dat het hen niet verdooft maar juist gevoeliger maakt voor geluid." Wel kunnen hondenliefhebbers overwegen om hun viervoeter alprazolam te geven, een angstremmend middeltje dat lijkt op valium.

Zenuwen

Helmi Doedee (71), die normaal gesproken elke avond een bak eten voor haar deur in Rotterdam-West zet voor de zwerfkatten, stelt haar ritueel bewust een paar uur uit. ,,Ik blijf wakker tot vier uur. Dan is het weer een beetje rustig op straat en hebben ze waarschijnlijk honger. Wie al eerder op de avond wil schuilen voor het vuurwerk, laat ik natuurlijk binnen. Zo houd ik de wijk een beetje in de gaten. Je moet respect hebben voor alles wat leeft."

Doutzen en Yari, de blonde langharige cavia's van Fabian de Goede, krijgen zondagnacht extra radijsjes en wilgentakjes om de zenuwen weg te knagen. ,,En dan moeten ze, net als de rest van Nederland, afvallen in het nieuwe jaar."


Rotjes bij de dierenwinkel

Het lijkt een vreemde combinatie: een zaak die via de voordeur dieren verkoopt en via de achterdeur vuurwerk. Maar volgens Jan de Roo uit Almelo is het helemaal niet zo apart. „Er zijn wel meer dierenspeciaalzaken die ook vuurwerk verkopen”, reageert hij. „De combinatie is ook nooit een onderwerp geweest. We verkopen al dertig jaar vuurwerk en hebben er nooit problemen mee gehad.” De Roo verkoopt ook rustgevende middelen. „Die kun je in het stopcontact steken. Daar komt een geur vanaf waar honden rustig van worden. Het is wel opvallend dat daar vroeger veel meer van verkocht werd. Mensen trainen hun hond er toch meer op, zodat ze aan vuurwerk wennen.”

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.